2021. március 05


Sokszor és sokan kérdezték már tőlem az elmúlt években azt, hogy számomra miről szól az önismeret?

Erre a kérdésre általában Jim Collins kutató és író gondolatai jutnak először eszembe. Szerinte a kiemelkedő vezetők tudják azt, hogy mikor nézzenek a tükörbe és mikor nézzenek ki az ablakon át másokra.
Meggyőződése szerint a sikeres vezető az, aki siker esetén kinéz az ablakon és azt mondja: „nekik meg a szerencsének köszönhetem a sikerem”, kudarc esetén pedig belenéz a tükörbe és elgondolkodik, hogy „vajon mit ronthattam el, mi az én felelősségem”.

A siker felelősségében teljesen egyetértek vele, ugyanakkor azt gondolom, minden vezetőnek, de még inkább minden embernek először “nézni” érdemes megtanulni. Utána tudja majd csak, hogy hogyan nézzen a tükörbe vagy kifele az ablakon át.

Számomra erről szól az önismeret. Arról, hogy képesek vagyunk egy olyan nézőpontot felvenni, ahonnan láthatjuk, mi zajlik bennünk és azt is, hogy hogyan illeszkedünk a minket körülvevő világba.
Ebben a nézőpontban rejlik egy felbecsülhetetlenül értékes szabadság, ami lehetőségeket és megkönnyebbülést hoz magával.

Az teljesen természetes, hogy mindannyian törekszünk valamilyen változásra, szeretnénk olyan minőségeket kialakítani az életünkben, amiről úgy tartjuk, jobbá tesznek minket.
Jobb hallgatóság vagy éppen jobb szónokok szeretnénk lenni, esetleg befogadóbbak, határozottabbak, vagy rugalmasabbak.
Azok az élethelyzeteink, amikor valamilyen felelősséget, vagy akár csapatot bíznak, ránk alapból magukban rejtenek egy sor olyan elvárást, aminek szeretnénk megfelelni.
Ilyenkor lehetőségünk van szabadon dönteni. Felismerhetjük azokat a lehetőségeket, amik eddig vakfoltjaink mögött rejtőztek és láthatjuk valójában milyen súlytalanok is, a sokszor automatikus gondolataink, hiedelmeink és elvárásaink.

És, hogy hol lakik ez a szabadság a hétköznapjainkban?

Ezt egy gondolatkísérlettel tudnám legkönnyebben bemutatni. Gyere és játssz velem!

Képzeld el, hogy egy munkatársaddal ebédelsz, akivel közösen viszel, egy fontos feladatot. Ő ebéd közben közli Veled, hogy nem végezte el a rá eső részt, úgy, hogy eddig azt kommunikálta minden rendben, ráadásul ma este van a határidőtök.
Ahogy hallgatod őt - vagy akár már most, amikor csak eljátszol a gondolattal, - egyszerre nagyon sok minden történik Benned gondolat, érzés és testérzet szintjén is.

Nézzük ezeket külön:
Lehetnek ilyen gondolataid: Vajon miért nem vettem ezt észre eddig? Meg kellett volna kérdeznem többször? Hogy fordulhatott ez elő? Mit tegyünk most? Direkt szórakozik velem?
Különböző érzések bukkannak fel Benned: düh, csalódottság, feszültség, tehetetlenség.
A gondolataid és az érzéseid a testedre úgy hatnak, hogy megfeszülnek az izmaid, összeráncolod a homlokodat, megemelkedik a pulzusod és sekélyessé válik a légzésed.

Mindezek mellett nem vagy független a környezetedtől sem, hisz vannak már ígéreteid a mai napra, felelősséget vállaltál munkahelyi és magánéleti témákban is, és ami tovább nehezíti ezt a helyzetet az a kollégáddal való kapcsolat, ami fontos számodra.
A fentiekből egyértelműen kirajzolódik, hogy a külső környezeted és belső élményeid egyszerre és magas intenzitással formálják a válaszodat, reakcióidat.
Ha ezt a helyzetet nem tudatosan kezeled, akkor ez az élmény halmaz elindít valamerre. Legtöbbször a megszokott, bejáratott gondolati és cselekvési útvonalaidon át, ami viszont közel sem garantálja azt, hogy a helyzetnek megfelelő, tudatos és szabad választ adod majd. Sőt!

Az ilyen pillanatokban különösen fontos a korábban már említett nézelődési készség.
Ez segít, hogy átlásd milyen tényezők alakítják a tudatállapotodat és milyen viselkedési lehetőségek merülnek fel Benned.
A közvetlen élményeidtől való időleges eltávolodás ad egy kis teret a megnyugvásra is. Eközben megfigyelheted mi hat Rád a legerősebben, hova térnek vissza a gondolataid. Ezzel nem változtatod meg az élményedet, csupán megfigyeled és ennek segítségével választasz egy olyan cselekvést, ami összhangban van az értékeiddel és az elveiddel.

Az a jó hírem, hogy ez a szabadság mindenkinek elérhető.

Ha a fenti példából eltávolítod az extrém impulzust, láthatod, hogy ez igazából az életed folyamata. Minden pillanatban sok-sok belső élmény mozog egyszerre Benned és nem vagy független a környezetedtől.
Ha egy másik oldalról közelítjük meg, akkor ez azt is jelenti, hogy bármikor és akár folyamatosan gyakorolhatod a nézelődést, így a nehezebb pillanatokban biztosan könnyebben fog már menni.

Az önismereti nézelődésedet az egyszerű gondolatkísérletektől kezdve a komplex csoportos önismereti folyamatokig rengeteg bizonyítottan működő eszköz segítségével fejlesztheted, támogathatod.

Minden önismereti út teljesen egyedi. Az én meglátásom az, hogy két dolgot mindenféleképpen érdemes figyelembe venned mielőtt erre az útra lépsz:
Az egyik az, hogy ugyan ez egy belső munka, de mások támogatása nélkül nem lesz teljes a kép. Ezért én azt javaslom, hogy dolgozz belül, de kérj visszajelzéseket másoktól is.
A másik, hogy ez egy életen át tartó folyamat, tehát ne egy újabb to-do legyen, hanem egy kitartó törekvés, ahol a legkisebb lépések is sokat számítanak.

Arra bátorítalak, hogy:
gondold újra mit is jelent számodra a nézelődés és az, hogy saját magad megfigyelőjévé válj,
ismerd fel azokat a helyzeteket, amikből tanulhatsz, fejlődhetsz és
keresd azokat a támogatókat, akik segítségével felfedezheted a szabadságot, a megkönnyebbülést és azt a számtalan új lehetőséget, amit ez a munka tartogat.


A cikk szerzője: Dömötör Márk team coach, coach, tréner


Hírlevél, hogy ne maradj le

legyél naprakész!

Rólunk. Mondták.

Ügyfeleink bíznak szakértelmünkben és tanácsainkban.
HR Partner
 • 10 éves HR Partner Consulting
  Hosszú távra visszanyúló gyümölcsöző együttműködésünk van a HR Partner Consulting több üzletágával is, jól ismerik már a kollegáinkat, kultúránkat, így minden új feladatnál, már félszavakból is megértenek minket és segítenek továbbmenni az úton, testreszabottan támogatják fejlődésünket, új ötletekkel, javaslatokkal állnak elő. Szakmai profizmusukat gazdagítja, hogy tanácsadóik, trénereik nagy része a vállalati oldalon is szereztek széleskörű tapasztalatot, így akár tréningről, akár fejlesztésről vagy fejvadászatról van szó, holisztikusan közelítik meg a feladatot, az üzleti szempontokat is figyelembe véve a fejlesztési feladatok mellett.


  Kovács Viktória
  HR Igazgató, EOS Magyarország
 • HR Partner
  Azon szerencsések közé tartozom, akik mind jelölti, mind megrendelői oldalról megtapasztalhatták a HR Partner Consulting működését. Egy korábbi, végül törölt keresésük révén kerültem kapcsolatba velük, és kiemelkedően jó jelölt élményben volt részem. Így mostani pozíciómban biztos lehetek benne, hogy amikor számunkra keresnek új kollégákat, ők is ugyanezt a jelölt élményt tapasztalhatják meg. Igazi csapattagok a keresési projektek alatt, végtelen kedvességgel, türelemmel és profizmussal kezelik a változásokat, esetleges nehezebb helyzeteket. Bátran ajánlom őket mindenkinek.


  Kelsánszky Mária
  Country HR Director, Affidea Magyarország Kft.
 • HR Partner
  Az elmúlt évek során több közös munkában vettünk részt. Mindig éreztem azt a szándékot, hogy valóban megértsék a szervezeti és vezetői igényeinket, s arra adjanak megoldást. A közös gondolkodás külön élmény volt számomra. A HR Partner Consulting munkatársai soha nem voltak restek bátor kérdéseket feltenni nekem, ahogy a javaslataimat is mindig nyitott szívvel fogadták.


  Kriszt Hajnalka
  People and Performance Manager, LeasePlan
 • HR Partner Consulting
  Személy szerint nagyon hitelesnek találom szakmailag és emberileg is azokat a trénereket, szakértőket, akikkel eddig kapcsolatba kerültünk. Az ő szakmai felkészültségük és hitelességük nagyon könnyen megteremtette azt a bizalmi légkört, ami szükséges ahhoz, hogy jól együtt tudjunk dolgozni. A vezetői csapat is nagyon hamar elfogadta őket, és nagyon könnyen kialakult az együttműködés.


  Heiszmann Henrietta
  HR Igazgató, Extreme Digital
 • Rólunk mondták
  Számomra a legnagyobb értéket a HR Partner Consulting csapatában az jelenti, hogy szinte az első pillanattól kezdve, már a legelső beszélgetés alkalmával pontosan értik és meg is akarják érteni a szervezet problémáját. Amikor felhozzuk az alapvető dilemmát, úgy érzem, mintha a saját csapatom tagjai ülnének ott velem szemben - gyakorlatilag fél órán belül egymás nyelvét beszéljük.


  Nemes János
  HR Igazgató, Biotech
 • Ügyfeleink bíznak szakértelmünkben
  Azt szeretem bennük, hogy szakmailag nagyon magas szinten állnak és nagyon jó tanácsaik vannak. Mindig úgy érzem, hogy én vagyok a legfontosabb ügyfelük és ez nekem nagyon fontos. A másik, ami közös bennünk, az az, hogy mindketten megkaptuk a Családbarát Vállalat díjat. Erre én különösen büszke vagyok a cégünknél is és arra is, hogy a HR Partner Consulting ennyire fontos szerepet tulajdonít az elmenő kismamáknak, visszatérő kismamáknak és a kispapáknak is.


  Markovits Dóra
  HR Igazgató, Celanese Magyarország
 • 10 éves HR Partner Consulting
  Azért szeretek a HR Partner Consulting munkatársaival dolgozni, mert nagyon figyelnek arra, hogy mi kik vagyunk és mi az, ami minket valóban foglalkoztat. Az az energia, ami korábban arra ment el, hogy egymással viaskodtak, civakodtak vagy egyszerűen csak nem értették egymást a kollegák, ez most hasznosulni tud, mind a produkciók színvonalának emelése érdekében, azon túl, hogy egy sokkal jobb légkörben dolgoznak egymással. Azt látom, hogy a vezetőtársaim a saját csapatukkal is egyre jobban tudnak kommunikálni és egyszerűen a légkör minőségileg javult az elmúlt időszakban.


  Kosztolánczy Gábor
  Vezérigazgató-helyettes,
  Művészetek Palotája
ÜGYFELEINK

ők már bíznak bennünk

 • euralis
 • schibsted2
 • eon
 • mvm
 • molson
 • abacus-medicine
 • spice
 • mupa
 • t-home
 • bonafarm
 • eurolog
 • nec
 • dbh
 • p2m-logo
 • jti
 • sandoz
 • ing
 • celanese
 • microsoft
 • balabit
 • mortoff
 • commerzbank
 • gyokerek-es-szarnyak
 • alma
 • edigital
 • ge
 • borsodi-sorgyar-logo
 • ot
 • unilever
 • etyek
 • spar
 • scitec
 • zinemath
 • metro
 • accace
 • bisnode
 • EOS_WM_RGB_red
 • bator
 • mnb
 • mavir
 • adr
 • knorr
 • hps-group
 • adevinta-logo
 • lufthansa
 • ingatlan
 • graphisoft
 • cafe-commonications-logo
 • heineken
 • thyssenkrupp
 • fkf
 • monsanto
 • pepco-logo
 • mazars
 • generali
 • blackbelt
 • zoboki
 • delta
 • caussade1
 • nuskin
 • inter
 • knh-logo
 • avon
 • agco
 • exim
 • kuka-logo
 • mondalez
 • fundamenta
 • elmu
 • kilgray
 • bd
 • sanofi
 • dtz
 • vatera
 • kpmg
 • gdf-suez
 • cisco
 • progressive
 • doka
 • persecutor
 • kleffmann
Pro Bono

partnereink

gyökerek és szárnyak
három királyfi, három királylány
országos mentőszolgálat
bátor tábor
Peter Cerny Alapítványi Mentőszolgálat
Együttműködő

partnereink

Kapcsolat

várjuk a megkeresésedet!

HR partner

HR PARTNER CONSULTING KFT.

1137 Budapest, Radnóti Miklós utca 38.
I. em. 4. sz.


KAPCSOLAT
HR Partner Consulting Kft.
Valódi Partner, Valódi Megoldások.
LÉGY NAPRAKÉSZ
kövess minket itt is

Ne maradj le legfrisseebb híreinkről és eseményeinkről!


© HR Partner Consulting Kft.
site by Meraki
Oldal tetejére