2021. szeptember 29


Egy cég rendszerként működik. Különféle részekből áll, melyek összekapcsolódnak, és egyre nagyobb egységet alkotnak. Mint az puzzle, ami, ha ügyesen dolgozunk, akkor kiad egy képet, melynek minden eleme a helyén van. Van azonban, hogy a kirakóból eltűnik, kiesik egy-egy elem, amit pótolni kell egy odaillővel. A fejvadászat lényege, hogy megtalálja azokat a szereplőket, akik pontosan illeszkednek a keresett pozíció elvárásaihoz.

A fejvadászat jelentése

Az executive search vagyis fejvadászat egy HR cégek által nyújtott szolgáltatás. Ennek során egy előre meghatározott pozícióra nem álláshirdetések és felhívások segítségével találnak új munkatársakat, hanem a munkaerőpiac monitorozásával és direkt megkeresések révén. A fejvadászat a munkaerő közvetítés egy magasabb formája, így általában közép- és felsővezetőket keresnek ezzel a módszerrel.

Tipikus jelenség a fejvadászat során, hogy a kiszemelt emberek nem munkakeresők. Éppen ezért lényeges, hogy a cég, aki szeretné megszerezni a szakembert, milyen ajánlatot tud tenni, el tudja-e „csábítani” a meglévő munkahelyről, pozícióból. A magas képzettséget, nagy tapasztalatot igénylő pozíciókra jellemzően nehéz megfelelő embert találni. Ez annak tudható be, hogy kevés szakember felel meg a kívánt elvárásoknak. Ez teszi igazán komplikálttá a folyamatot és ebből adódik, hogy vannak esetek, amikor több időt vesz igénybe a keresés.

A fejvadászat nem összekeverendő a toborzással! A toborzás esetében ugyanis a HR-es szakember meghirdeti a betöltetlen állások sorát, melyekre az érdeklődők jelentkezését várja, ezzel ellentétben a fejvadász nem hirdet meg semmit, hanem néhány kiszemelt jelöltet keres meg személyesen. Ez a fordított logika a legfontosabb különbség a toborzás és a fejvadászat között.

A fejvadászat folyamata

A munkaerő közvetítés e típusa összetett folyamat. A cég megbíz egy HR tanácsadó szervezetet, hogy segítsen munkaerőt találni egy adott pozícióra. Nézzük, milyen lépésekből áll mindez!

Fejvadászat folyamata

 1. Kapcsolatfelvétel: az nulladik lépés, hogy a cégvezető, a HR munkatárs fejében körvonalazódik a gondolat, hogy új munkaerőre van szükség. Ez adódhat egy átszervezésből, elbocsátásból vagy éppen abból is, hogy aki korábban betöltötte a pozíciót máshol folytatja útját.
 2. Pozíció meghatározása: a kapcsolatfelvételt követően a cég részletesen leírja, hogy milyen pozíciót kell betölteni és mit kell tudnia a jelöltnek. Itt határozza meg a cég a HR tanácsadók felé, hogy milyen kompetenciákkal rendelkezzen a leendő munkatárs, és azt is, hogy a munkáért cserébe milyen juttatási csomagot tud nyújtani. Ezzel párhuzamosan összeáll egy lista is, mely azoknak a cégeknek nevét tartalmazza, ahonnan a megbízó szívesen fogadna munkatársat vagy éppen, honnan nem.
 3. Kutatás: az információk birtokában a fejvadász megkezdheti a tényleges kutatómunkát. Mindezt a legnagyobb diszkréció mellett teszi, gyakran még a megbízó kilétét sem fedi fel. Direkt módon keresi meg a célszemélyeket és vázolja számukra a lehetőséget, a juttatási csomagot.
 4. Előszelektálás: ha már van egy merítés, a jelöltek között a tanácsadó válogat, interjúk segítségével szelektál, olykor többkörös interjúk is előfordulhatnak, ez attól függ, hogy milyen pozícióról van szó és mik a megrendelő igényei.
 5. Bemutatás: a legesélyesebb jelölteket mutatják be a cégnek, ezzel együtt pedig egy profil is készül róluk, ami tájékoztatja a megbízót arról, hogy hogyan teljesítettek a jelöltek a kiválasztási folyamat során.
 6. Döntés: megtörténik a megbízóhoz legjobban illeszthető jelölt kiválasztása, erről őt értesítik, a többieknek pedig megköszönik a befektetett energiát.
 7. Utánkövetés: a fejvadászat részét képezi az utánkövetés is, ami azt méri fel, hogy valóban jó döntés született-e.

Hogy éri el a fejvadász a jelöteket?

A fejvadász kezében számos eszköz van, amivel felkutathatja a potenciális jelölteket. Vegyünk néhány példát!

 • Ajánlás révén: gyakori, hogy a fejvadászok ajánlás révén keresnek meg embereket. Ez egy igen hatékony forma, hiszen van már egyfajta kapcsolódási pont, ami a jelölttel való interakció kialakítását segíti. Ehhez arra van szükség, hogy a fejvadász kiterjedt kapcsolathálóval rendelkezzen!
 • Online keresés: túl egyszerűnek tűnhet, de honnan máshonnan lehet olyan széleskörű információkat szerezni, mint az internetről! Egy egyszerű Google keresés is igen eredményes lehet különösen akkor, ha a fejvadász pontosan tudja, mi az, amit keres.
 • Adatbázisban keresés: a HR cégek jellemzően igen kiterjedt adatbázissal rendelkeznek. Ebben az adathalmazban a fejvadász könnyedén tud keresni különféle szempontok szerint, ami jelentősen megkönnyíti a kutakodást.

Tippek, trükkök, technikák

A fejvadászok igen sokféle módszerrel dolgozhatnak, hogy megtalálják az ideális jelöltet. Nézzük, néhány dolgot, amit a jó fejvadász megtesz az ügy érdekében!

Piackutatást végez, versenytársat elemez

Szakértővé válik: a profi fejvadász ismeri azt a területet, ahol keres. Ha például az IT területén keresgél, akkor mélyrehatóan ismeri a hazai IT világot, a cégeket, a szereplőket. Ez különösen nagy segítség, ha közép- és felsővezetői pozíciót kell betöltenie.

Kapcsolatok épít: a fejvadász sokkal sikeresebb tud lenni abban az esetben, ha már eleve a kapcsolati hálójában, a látóterében vannak komoly jelöltek. Ehhez azonban az kell, hogy kapcsolatokat építsen az adott szakterületeket!

Közöségi média követése: a közösségi média platformok használata sokat elárul egy jelöltről. A tanácsadók éppen ezért jellemzően monitorozzák ezeket a felületeket is. Ha olyan platformon veszik fel a kapcsolatot a jelölttel, ahol kényelmesen, otthonosan mozog, előfordulhat, hogy nagyobb sikerrel járnak.

Hitelesség és relevancia: annál rosszabbat nem tehet egy fejvadász, mint hogy rabolja egy felsővezető idejét, pusztán azért, mert tájékozatlan és nem készült fel eléggé. Hitelesen, szakmai hozzáállással kell képviselnie az adott céget, mivel ellenkező esetben kárt is okozhat.

A fejvadászat igen hatékony tud lenni abban az esetben, ha közép- és felsővezetői pozíciókat kell betölteni. A HR Partner Consulting népszerű szolgáltatása közé tartozik a célzott megkeresésen alapuló fejvadászat. Jelöltjeink beválására 3 hónap garanciát vállalunk, bízva a kiépített folyamatunk sikerességében. Nagy figyelmet szentelünk annak is, hogy segítsük a jelölt beilleszkedését, így egy 3 alkalmas vezetői coachinggal is támogatjuk az integrációját.


Hírlevél, hogy ne maradj le

legyél naprakész!

Rólunk. Mondták.

Ügyfeleink bíznak szakértelmünkben és tanácsainkban.
HR Partner
 • 10 éves HR Partner Consulting
  Hosszú távra visszanyúló gyümölcsöző együttműködésünk van a HR Partner Consulting több üzletágával is, jól ismerik már a kollegáinkat, kultúránkat, így minden új feladatnál, már félszavakból is megértenek minket és segítenek továbbmenni az úton, testreszabottan támogatják fejlődésünket, új ötletekkel, javaslatokkal állnak elő. Szakmai profizmusukat gazdagítja, hogy tanácsadóik, trénereik nagy része a vállalati oldalon is szereztek széleskörű tapasztalatot, így akár tréningről, akár fejlesztésről vagy fejvadászatról van szó, holisztikusan közelítik meg a feladatot, az üzleti szempontokat is figyelembe véve a fejlesztési feladatok mellett.


  Kovács Viktória
  HR Igazgató, EOS Magyarország
 • HR Partner
  Azon szerencsések közé tartozom, akik mind jelölti, mind megrendelői oldalról megtapasztalhatták a HR Partner Consulting működését. Egy korábbi, végül törölt keresésük révén kerültem kapcsolatba velük, és kiemelkedően jó jelölt élményben volt részem. Így mostani pozíciómban biztos lehetek benne, hogy amikor számunkra keresnek új kollégákat, ők is ugyanezt a jelölt élményt tapasztalhatják meg. Igazi csapattagok a keresési projektek alatt, végtelen kedvességgel, türelemmel és profizmussal kezelik a változásokat, esetleges nehezebb helyzeteket. Bátran ajánlom őket mindenkinek.


  Kelsánszky Mária
  Country HR Director, Affidea Magyarország Kft.
 • HR Partner
  Az elmúlt évek során több közös munkában vettünk részt. Mindig éreztem azt a szándékot, hogy valóban megértsék a szervezeti és vezetői igényeinket, s arra adjanak megoldást. A közös gondolkodás külön élmény volt számomra. A HR Partner Consulting munkatársai soha nem voltak restek bátor kérdéseket feltenni nekem, ahogy a javaslataimat is mindig nyitott szívvel fogadták.


  Kriszt Hajnalka
  People and Performance Manager, LeasePlan
 • HR Partner Consulting
  Személy szerint nagyon hitelesnek találom szakmailag és emberileg is azokat a trénereket, szakértőket, akikkel eddig kapcsolatba kerültünk. Az ő szakmai felkészültségük és hitelességük nagyon könnyen megteremtette azt a bizalmi légkört, ami szükséges ahhoz, hogy jól együtt tudjunk dolgozni. A vezetői csapat is nagyon hamar elfogadta őket, és nagyon könnyen kialakult az együttműködés.


  Heiszmann Henrietta
  HR Igazgató, Extreme Digital
 • Rólunk mondták
  Számomra a legnagyobb értéket a HR Partner Consulting csapatában az jelenti, hogy szinte az első pillanattól kezdve, már a legelső beszélgetés alkalmával pontosan értik és meg is akarják érteni a szervezet problémáját. Amikor felhozzuk az alapvető dilemmát, úgy érzem, mintha a saját csapatom tagjai ülnének ott velem szemben - gyakorlatilag fél órán belül egymás nyelvét beszéljük.


  Nemes János
  HR Igazgató, Biotech
 • Ügyfeleink bíznak szakértelmünkben
  Azt szeretem bennük, hogy szakmailag nagyon magas szinten állnak és nagyon jó tanácsaik vannak. Mindig úgy érzem, hogy én vagyok a legfontosabb ügyfelük és ez nekem nagyon fontos. A másik, ami közös bennünk, az az, hogy mindketten megkaptuk a Családbarát Vállalat díjat. Erre én különösen büszke vagyok a cégünknél is és arra is, hogy a HR Partner Consulting ennyire fontos szerepet tulajdonít az elmenő kismamáknak, visszatérő kismamáknak és a kispapáknak is.


  Markovits Dóra
  HR Igazgató, Celanese Magyarország
 • 10 éves HR Partner Consulting
  Azért szeretek a HR Partner Consulting munkatársaival dolgozni, mert nagyon figyelnek arra, hogy mi kik vagyunk és mi az, ami minket valóban foglalkoztat. Az az energia, ami korábban arra ment el, hogy egymással viaskodtak, civakodtak vagy egyszerűen csak nem értették egymást a kollegák, ez most hasznosulni tud, mind a produkciók színvonalának emelése érdekében, azon túl, hogy egy sokkal jobb légkörben dolgoznak egymással. Azt látom, hogy a vezetőtársaim a saját csapatukkal is egyre jobban tudnak kommunikálni és egyszerűen a légkör minőségileg javult az elmúlt időszakban.


  Kosztolánczy Gábor
  Vezérigazgató-helyettes,
  Művészetek Palotája
ÜGYFELEINK

ők már bíznak bennünk

 • sandoz
 • etyek
 • EOS_WM_RGB_red
 • kilgray
 • edigital
 • abacus-medicine
 • mavir
 • mondalez
 • zinemath
 • t-home
 • monsanto
 • progressive
 • ingatlan
 • knorr
 • balabit
 • alma
 • accace
 • dbh
 • heineken
 • commerzbank
 • doka
 • dtz
 • eurolog
 • fundamenta
 • blackbelt
 • molson
 • nec
 • agco
 • ing
 • unilever
 • kleffmann
 • fkf
 • gyokerek-es-szarnyak
 • bonafarm
 • lufthansa
 • kpmg
 • vatera
 • bd
 • persecutor
 • p2m-logo
 • borsodi-sorgyar-logo
 • eon
 • bisnode
 • cisco
 • jti
 • mnb
 • celanese
 • metro
 • bator
 • generali
 • spar
 • schibsted2
 • sanofi
 • cafe-commonications-logo
 • thyssenkrupp
 • kuka-logo
 • spice
 • zoboki
 • inter
 • microsoft
 • adr
 • mupa
 • pepco-logo
 • exim
 • scitec
 • graphisoft
 • hps-group
 • mortoff
 • delta
 • ge
 • ot
 • euralis
 • gdf-suez
 • caussade1
 • adevinta-logo
 • nuskin
 • avon
 • elmu
 • knh-logo
 • mazars
 • mvm
Pro Bono

partnereink

gyökerek és szárnyak
három királyfi, három királylány
országos mentőszolgálat
bátor tábor
Peter Cerny Alapítványi Mentőszolgálat
Együttműködő

partnereink

Kapcsolat

várjuk a megkeresésedet!

HR partner

HR PARTNER CONSULTING KFT.

1137 Budapest, Radnóti Miklós utca 38.
I. em. 4. sz.


KAPCSOLAT
HR Partner Consulting Kft.
Valódi Partner, Valódi Megoldások.
LÉGY NAPRAKÉSZ
kövess minket itt is

Ne maradj le legfrisseebb híreinkről és eseményeinkről!


© HR Partner Consulting Kft.
site by Meraki
Oldal tetejére