2021. augusztus 16


A leendő munkavállaló toborzás során szerzett tapasztalatai döntőek céged megítélése szempontjából. A jól kidolgozott lépésekből álló, és zökkenőmentesen végigvitt felvételi folyamat kitűnő alapul szolgál a hatékony és hosszútávú együttműködéshez. Sajnos ez fordítva is igaz: egyértelműen akadályozza a harmonikus munkakapcsolat kialakulását, de akár végleg el is riaszthatja a jelöltet, ha a jelentkezés és a kiválasztás folyamata nehézkes, kimerítő és buktatókkal teli. Mutatjuk, mire érdemes figyelned, ha szeretnéd megtalálni az ideális jelöltet.

Légy jelen

A megfelelő szakember felkutatása jóval az álláshirdetés megírása és közzététele előtt kezdődik. Ahhoz, hogy jó eséllyel megtaláld, és fel is tudd venni a hőn áhított új munkatársat, elengedhetetlen, hogy céged is ideális munkahely benyomását keltse. Használd a közösségi médiát úgy márkaépítésre, mint toborzási célokra. Jelenj meg testreszabott tartalmakkal a különböző social media felületeken. Posztolj rendszeres időközönként, az adott platform sajátosságainak, elvárásainak megfelelően. Építs közösséget, és tedd minél vonzóbbá vállalkozásod.

Ugyanilyen fontos honlapod megjelenése és folyamatos aktualizálása, különös tekintettel annak karrieroldalára. Szinte nincs olyan jelölt, aki ne vetne legalább egy gyors pillantást az adott cég online portfóliójára, mielőtt beadná jelentkezését. Egy, a témában végzett kutatás szerint a megkérdezettek több mint fele vélte úgy, hogy egy-egy cég honlapjának felkeresése után már nagy biztonsággal képes eldönteni, hogy szimpatikus, vonzó-e számára az adott közeg vagy sem.

Hirdesd magad

Adok-kapok

Ha sikerült követői bázist szerezned, és hatékonyan építetted a márkád online, az álláshirdetésed sem légüres térben landol majd. Akár álláskereső oldalakon, akár social média felületeken teszed közzé, az álláshirdetés szövege és képi megjelenése döntő jelentőségű. Átgondolt, közhelyektől és sablonoktól mentes, minden elemében meggyőző anyagra van szükséged.

Munkaadó és munkavállaló viszonya a kölcsönösség elvén alapul, tehát ne csak azt listázd kimerítő részletességgel, hogy mit vársz el leendő munkavállalódtól, hanem azt is, hogy te mit tudsz nyújtani a számára. Anyagi megbecsülést, folyamatos képzést, fejlődési lehetőséget, tervezhető és kiszámítható karriert, munka és magánélet egyensúlyát, esetleg a szó eredeti és valódi értelmében rugalmas munkaidőt? Mindig tartsd szem előtt, hogy az álláshirdetés nem egyenértékű a munkaköri leírással.

Szintén óriási hiba a jelölt elődjének, azaz a korábban ugyanazt a pozíciót betöltő munkatársnak esetleges hibáit, előnytelen tulajdonságait kivetíteni a leendő kollégára. Szövegezéskor tartózkodj az olyan mondatoktól, amelyek ezt sugalmazzák, mert mindkét fél számára a „tiszta lap” a jó alap.

Kávé és BKV?

Kerüld a kliséket és a kontraproduktív állításokat. Az „ingyenes és korlátlan kávéfogyasztás”, illetve „a tömegközlekedéssel jól megközelíthető” hívószavak ma már nem csak közhelyszámba mennek, de számos negatív asszociáció is társul hozzájuk a munkakeresők körében, így valójában inkább taszítanak, mintsem vonzanak. Az ideális jelölteket, azaz épp azokat, akik képesítésük és/vagy szakmai tapasztalatuk okán valóban válogathatnak az álláspiacon megjelenő nyitott pozíciók között, szinte garantáltan elriasztod az ilyesféle előnyök felsorolásával. És nemcsak a fővárosban, szerte az országban…

„Hiba történt”

Talán kegyetlenül hangzik, de ezzel egy aspiráns sem szeretne szembesülni. Legyen szó akár az online jelentkezés sikertelen elküldéséről, a levelezőrendszer telítettségéről vagy egyéb felmerülő technikai akadályról. Gondolj csak bele: a pályázó még át sem lépte céged küszöbét, máris fejetlenséggel, akadozó folyamatokkal találja szemben magát. Az email cím legyen mindig érvényes, a rendelkezésre álló tárhely kapacitása megfelelő, amelyről nem pattannak vissza falra hányt borsó módjára a beérkező önéletrajzok.

Hatékony toborzás: ne futtass felesleges köröket

A felhasználói élmény rendkívül fontos a toborzás területén is. Egyre inkább meghaladott az a nézet, hogy akiben nagy a hajlandóság arra, hogy rengeteg időt, energiát és munkát fektessen be a bekerülés érdekében, az jobban is teljesít az adott munkakörben. A jó szakember többnyire elfoglalt és számos lehetőség közül válogathat. Minél kevesebb lépésben és minél kisebb nehézségek árán tud eljutni hozzád, majd haladni veled, annál pozitívabb benyomása alakul ki a cégről.

Az álláskeresés eleve rendkívül időigényes, kimerítő procedúra. Kerüld az olyan elavult, sok oldalas online jelentkezési felületeket, amelyeket egyenként, manuálisan kell kitölteni az önéletrajz és motivációs levél feltöltése mellett. Az ezekben szereplő kérdések egy jelentős része többnyire átfedésben van az önéletrajzban eleve megtalálható tartalmakkal, amely frusztrálttá teheti, és egyes esetekben az applikáció megszakítására késztetheti a jelentkezőt. Menj végig te magad is a folyamat egészén, vizsgáld meg, hogy hány percet vett igénybe a jelentkezés, voltak-e átfedések a bekért információkban, illetve felmerült-e menet közben bármiféle probléma, fennakadás.

Ne feszítsd túl

Az esélyesnek tartott jelöltekkel mielőbb vedd fel a kapcsolatot, és folyamatosan kommunikálj velük. Tájékoztasd őket arról, hogy hol tartanak a kiválasztási folyamatban, melyek a következő lépések és azok várhatóan mikor realizálódnak. Mértékadó szakemberek szerint egy felvételi folyamat kettő, maximum három lépésből állhat. A túlságosan hosszúra nyúló, a pályázó elé folyamatosan újabb és újabb igényeket, követelményeket állító kiválasztási rendszer megkérdőjelezi céged „komolyságát” és aláássa presztízsét.

A hatékony toborzás áldásai

Érdemes tehát jól csinálni! A számodra, vagyis cégednek legjobb jelölt megtalálása ugyanis időt és energiát megkívánó folyamat. Ennek optimalizálása, a fenti lépések tökéletesítése csak előnnyel jár. Hiszen ha sikerül hamarabb új munkatársat felvenni, akkor több időd maradhat más, cégen belüli, sokszor még ennél is fontosabb feladatok elvégzésére is.


Hírlevél, hogy ne maradj le

legyél naprakész!

Rólunk. Mondták.

Ügyfeleink bíznak szakértelmünkben és tanácsainkban.
HR Partner
 • 10 éves HR Partner Consulting
  Hosszú távra visszanyúló gyümölcsöző együttműködésünk van a HR Partner Consulting több üzletágával is, jól ismerik már a kollegáinkat, kultúránkat, így minden új feladatnál, már félszavakból is megértenek minket és segítenek továbbmenni az úton, testreszabottan támogatják fejlődésünket, új ötletekkel, javaslatokkal állnak elő. Szakmai profizmusukat gazdagítja, hogy tanácsadóik, trénereik nagy része a vállalati oldalon is szereztek széleskörű tapasztalatot, így akár tréningről, akár fejlesztésről vagy fejvadászatról van szó, holisztikusan közelítik meg a feladatot, az üzleti szempontokat is figyelembe véve a fejlesztési feladatok mellett.


  Kovács Viktória
  HR Igazgató, EOS Magyarország
 • HR Partner
  Azon szerencsések közé tartozom, akik mind jelölti, mind megrendelői oldalról megtapasztalhatták a HR Partner Consulting működését. Egy korábbi, végül törölt keresésük révén kerültem kapcsolatba velük, és kiemelkedően jó jelölt élményben volt részem. Így mostani pozíciómban biztos lehetek benne, hogy amikor számunkra keresnek új kollégákat, ők is ugyanezt a jelölt élményt tapasztalhatják meg. Igazi csapattagok a keresési projektek alatt, végtelen kedvességgel, türelemmel és profizmussal kezelik a változásokat, esetleges nehezebb helyzeteket. Bátran ajánlom őket mindenkinek.


  Kelsánszky Mária
  Country HR Director, Affidea Magyarország Kft.
 • HR Partner
  Az elmúlt évek során több közös munkában vettünk részt. Mindig éreztem azt a szándékot, hogy valóban megértsék a szervezeti és vezetői igényeinket, s arra adjanak megoldást. A közös gondolkodás külön élmény volt számomra. A HR Partner Consulting munkatársai soha nem voltak restek bátor kérdéseket feltenni nekem, ahogy a javaslataimat is mindig nyitott szívvel fogadták.


  Kriszt Hajnalka
  People and Performance Manager, LeasePlan
 • HR Partner Consulting
  Személy szerint nagyon hitelesnek találom szakmailag és emberileg is azokat a trénereket, szakértőket, akikkel eddig kapcsolatba kerültünk. Az ő szakmai felkészültségük és hitelességük nagyon könnyen megteremtette azt a bizalmi légkört, ami szükséges ahhoz, hogy jól együtt tudjunk dolgozni. A vezetői csapat is nagyon hamar elfogadta őket, és nagyon könnyen kialakult az együttműködés.


  Heiszmann Henrietta
  HR Igazgató, Extreme Digital
 • Rólunk mondták
  Számomra a legnagyobb értéket a HR Partner Consulting csapatában az jelenti, hogy szinte az első pillanattól kezdve, már a legelső beszélgetés alkalmával pontosan értik és meg is akarják érteni a szervezet problémáját. Amikor felhozzuk az alapvető dilemmát, úgy érzem, mintha a saját csapatom tagjai ülnének ott velem szemben - gyakorlatilag fél órán belül egymás nyelvét beszéljük.


  Nemes János
  HR Igazgató, Biotech
 • Ügyfeleink bíznak szakértelmünkben
  Azt szeretem bennük, hogy szakmailag nagyon magas szinten állnak és nagyon jó tanácsaik vannak. Mindig úgy érzem, hogy én vagyok a legfontosabb ügyfelük és ez nekem nagyon fontos. A másik, ami közös bennünk, az az, hogy mindketten megkaptuk a Családbarát Vállalat díjat. Erre én különösen büszke vagyok a cégünknél is és arra is, hogy a HR Partner Consulting ennyire fontos szerepet tulajdonít az elmenő kismamáknak, visszatérő kismamáknak és a kispapáknak is.


  Markovits Dóra
  HR Igazgató, Celanese Magyarország
 • 10 éves HR Partner Consulting
  Azért szeretek a HR Partner Consulting munkatársaival dolgozni, mert nagyon figyelnek arra, hogy mi kik vagyunk és mi az, ami minket valóban foglalkoztat. Az az energia, ami korábban arra ment el, hogy egymással viaskodtak, civakodtak vagy egyszerűen csak nem értették egymást a kollegák, ez most hasznosulni tud, mind a produkciók színvonalának emelése érdekében, azon túl, hogy egy sokkal jobb légkörben dolgoznak egymással. Azt látom, hogy a vezetőtársaim a saját csapatukkal is egyre jobban tudnak kommunikálni és egyszerűen a légkör minőségileg javult az elmúlt időszakban.


  Kosztolánczy Gábor
  Vezérigazgató-helyettes,
  Művészetek Palotája
ÜGYFELEINK

ők már bíznak bennünk

 • agco
 • elmu
 • microsoft
 • t-home
 • balabit
 • vatera
 • inter
 • adevinta-logo
 • pepco-logo
 • gyokerek-es-szarnyak
 • gdf-suez
 • bd
 • mvm
 • knh-logo
 • fkf
 • cisco
 • progressive
 • sanofi
 • sandoz
 • spar
 • ing
 • doka
 • scitec
 • mazars
 • blackbelt
 • schibsted2
 • bonafarm
 • bator
 • p2m-logo
 • avon
 • zoboki
 • EOS_WM_RGB_red
 • celanese
 • fundamenta
 • ingatlan
 • heineken
 • spice
 • caussade1
 • mnb
 • metro
 • mupa
 • molson
 • edigital
 • eurolog
 • delta
 • ot
 • kleffmann
 • bisnode
 • knorr
 • jti
 • mavir
 • unilever
 • ge
 • thyssenkrupp
 • exim
 • zinemath
 • abacus-medicine
 • commerzbank
 • kuka-logo
 • alma
 • mondalez
 • euralis
 • nec
 • mortoff
 • persecutor
 • dbh
 • accace
 • lufthansa
 • eon
 • etyek
 • borsodi-sorgyar-logo
 • dtz
 • monsanto
 • adr
 • nuskin
 • graphisoft
 • kilgray
 • kpmg
 • generali
 • cafe-commonications-logo
 • hps-group
Pro Bono

partnereink

gyökerek és szárnyak
három királyfi, három királylány
országos mentőszolgálat
bátor tábor
Peter Cerny Alapítványi Mentőszolgálat
Együttműködő

partnereink

Kapcsolat

várjuk a megkeresésedet!

HR partner

HR PARTNER CONSULTING KFT.

1137 Budapest, Radnóti Miklós utca 38.
I. em. 4. sz.


KAPCSOLAT
HR Partner Consulting Kft.
Valódi Partner, Valódi Megoldások.
LÉGY NAPRAKÉSZ
kövess minket itt is

Ne maradj le legfrisseebb híreinkről és eseményeinkről!


© HR Partner Consulting Kft.
site by Meraki
Oldal tetejére