2021. november 09


Egy ember szakmai életútjának alakulását rengeteg tényező befolyásolja. Egy költözés, egy gyermek születése, egy nem várt elbocsátás vagy az újdonság iránti vágy mind-mind lehet annak okozója, hogy valaki végig gondolja, hogy jó helyen van-e, ha váltana, akkor milyen lehetőségek állnak előtte. Nézzünk, mi is az a karrier tanácsadás, és milyen élethelyzetekben van rá igazán nagy szükség!

Karrier tanácsadás: a legmegfelelőbb megtalálása

A karrier tanácsadás egy összetett folyamat, mely során három tényező összehangolására törekszik közös erővel a karrier tanácsadó és az a személy, akinek támogatásra van szüksége. Vegyük sorra ezeket!

A tények

Az egyik fontos komponens, hogy milyen kvalitásokkal bír a munkavállaló, aki szeretne változtatni. Milyen tulajdonságai vannak, milyen ő a privát és a szakmai élet mindennapjaiban. A tanácsadók ezeket általában különféle tesztek segítségével mérik fel, melyek segítenek megvilágítani az alany személyiségét.

A vágyak

A másik lényeges összetevő, hogy a változásra vágyó egyén mit szeretne elérni. Mire vágyik, milyen karriert képzel el? Mit tart fontosnak egy munkakörrel kapcsolatban? Mi az, ami alapelvárás? A vágyak kifejezése egy lépés azok megvalósítása felé. Ha az egyén a vágyait végig is gondolja, megérti őket, majd revízió alá veszi fontosságukat, akkor már sokkal közelebb kerülhet a hőn áhított pozícióhoz, munkakörhöz.

A körülmények

A harmadik tényező, amit a karrier tanácsadás során érdemes megvizsgálni, az a környezet, a piac. Mennyire telített a szakma? A meglévő kvalitásokra mekkora az igény? Mekkora esély van egy új pozíció megpályázására? Mivel lehetne beelőzni? A karriertanácsadás során a piaci környezet megszondázásával lehetőség nyílik annak felismerésére, hogy mely pontokon kell még fejlődni, előre lépni.

Mi történik egy karrier tanácsadáson?

A karrier tanácsadás során a változásra vágyó ember és a karrier tanácsadó a fent leírt témaköröket járja körül. Hogy milyen módon? Beszélgetésekkel, játékos feladatokkal, szituációs gyakorlatokkal, különféle tesztekkel és kérdőívekkel.

Az ilyen foglalkozások célja, hogy a résztvevő felismerje a saját értékeit, megismerje önmagát és képes legyen megfogalmazni, artikulálni azt, hogy mire vágyik, mit szeretne elérni. Ez elsőre talán banálisnak tűnhet, az önismeret azonban a legtöbb ember életében háttérbe szorul, nem ügyel rá tudatosan, így idővel már a vágyak, álmok kifejezése is nehézkessé válik.

A munka (és a magánélet) világának mozgatórugója a kommunikáció, ha valamit hatékonyan, jókor és jó stílusban ki tudunk fejezni, akkor nagy eséllyel az üzenetünk célba ér. A karrier tanácsadás során nem fő fókusszal, de érintőlegesen, a kommunikációs készségek fejlesztése is terítékre kerül, ha máshol nem is, de azon a ponton biztosan, ahol a szakmai én világ felé történő képviseléséről van szó.

A tanácsadó folyamat praktikus területekre is kiterjed, így például az önéletrajz és az állásinterjú kérdésköreire. A tanácsadó segíti az alanyt, hogy a lehető legjobbat közvetítse magáról egy önéletrajzban, egy motivációs levélben vagy éppen egy állásinterjún.

Mikor van különösen nagy szükség a karrier tanácsadásra?

Vannak olyan élethelyzetek, amikor nem érdemes sokáig latolgatni, karrier tanácsadóhoz kell fordulni. Ezek közül veszünk sorra néhány tipikusan előforduló szituációt.

Karrier tanácsadás

Pályakezdés és pályaválasztás

Amikor valaki friss diplomásként kilép a munka világába, könnyen érhetik hatalmas csalódások. A munkahelyi élet ugyanis sokszor nem olyan, mint amilyennek elképzeljük. Sőt, van hogy az adott munkakör is eltér attól, amire a pályakezdő számít. Ezek komoly válságot okozhatnak egy fiatal életében, így érdemes egy tanácsadó segítségét igénybe venni. Érdemes egyébként már a pályaválasztás előtt is felkeresni egy ilyen szakembert, így sok felesleges kört és csalódást lehet megspórolni.

Karrierváltás, pályamódosítás

Míg a régi időkben szinte általános volt, hogy valaki kitanult egy szakmát, egy hivatás mestere lett, azt űzte élete végéig. Ma már ez nem mondható el. A világ olyan rohamos tempóban változik, hogy sok ma keresett munkakör 5-10 évvel ezelőtt még nem is létezett, és minden bizonnyal néhány év múlva be tudunk számolni olyanokról, amelyeknek ma még se híre se hamva. Egy ilyen dinamikusan változó környezetben az embernek fejlődnie kell, és ha a karrierváltás szükséges, akkor ezt is meg kell lépni.

Gyermekvállalás előtt, GYES után

A gyermekvállalás karrier szempontból igen rizikós sajnos. Azok, akik még csak tervezik a gyerekvállalást, nem árt tájékozódniuk és kidolgozni egy stratégiát. Nem könnyebb a GYES letelte után a visszatérés sem, a karrier tanácsadó azonban ebben is tud iránymutatást adni.

Előrejutás iránti vágy

A karrierút végig gondolása abban az esetben is szükségessé válhat, ha valaki úgy érzi, szeretne a szakmájában előre lépni, magasabb pozíciót betölteni. A tanácsadó ebben az esetben segíthet a lehetőségek feltérképezésében és abban is, hogy mit kell tenni a célok elérése érdekében.

Saját lábra állás

Egy saját vállalkozás indítása sokak számára lehet vonzó. Az árnyoldalak és az előnyök feltérképezéséhez és annak kiderítéséhez, hogy ez illeszkedik-e az egyén személyiségéhez, nem árt egy szakmai támasz, egy tanácsadó segítsége.

Váratlan elbocsátás

Vannak olyan élethelyzetek, amikor a munkahelyváltás külső kényszer hatására történik meg, vagyis egy váratlan elbocsátás következtében kell újra gondolni a karriercélokat és az állás keresés világában elmélyedni. A tanácsadó ilyen önbizalomvesztett helyzetben segíthet a szakmai és emberi értékek felismerésében, egy jó önéletrajz összeállításában, a magabiztosság növelésében is.

Túl sok újdonság

A karrier tanácsadásra nemcsak váltáskor lehet szükség. Előfordulhat, hogy egy előléptetés, egy munkahelyi változás következtében a megszaporodó feladatok és terhek miatt fordul valaki a szakemberhez.

Látható, hogy a karrier tanácsadás igen széles területet fed le, a pályakezdőktől kezdve a karrierváltókon át egészen azokig, aki egy új pozíció, új feladatkör hatékony ellátásához kérnek szakmai támogatást.

A HR Partner Consulting gyakorlatorientált karrier tanácsadás konzultációin karrierszakértőinkkel találkozhatsz, akik sok-sok éves munkaerőpiaci tapasztalat birtokában segítenek a céljaid elérésében!


Hírlevél, hogy ne maradj le

legyél naprakész!

Rólunk. Mondták.

Ügyfeleink bíznak szakértelmünkben és tanácsainkban.
HR Partner
 • 10 éves HR Partner Consulting
  Hosszú távra visszanyúló gyümölcsöző együttműködésünk van a HR Partner Consulting több üzletágával is, jól ismerik már a kollegáinkat, kultúránkat, így minden új feladatnál, már félszavakból is megértenek minket és segítenek továbbmenni az úton, testreszabottan támogatják fejlődésünket, új ötletekkel, javaslatokkal állnak elő. Szakmai profizmusukat gazdagítja, hogy tanácsadóik, trénereik nagy része a vállalati oldalon is szereztek széleskörű tapasztalatot, így akár tréningről, akár fejlesztésről vagy fejvadászatról van szó, holisztikusan közelítik meg a feladatot, az üzleti szempontokat is figyelembe véve a fejlesztési feladatok mellett.


  Kovács Viktória
  HR Igazgató, EOS Magyarország
 • HR Partner
  Azon szerencsések közé tartozom, akik mind jelölti, mind megrendelői oldalról megtapasztalhatták a HR Partner Consulting működését. Egy korábbi, végül törölt keresésük révén kerültem kapcsolatba velük, és kiemelkedően jó jelölt élményben volt részem. Így mostani pozíciómban biztos lehetek benne, hogy amikor számunkra keresnek új kollégákat, ők is ugyanezt a jelölt élményt tapasztalhatják meg. Igazi csapattagok a keresési projektek alatt, végtelen kedvességgel, türelemmel és profizmussal kezelik a változásokat, esetleges nehezebb helyzeteket. Bátran ajánlom őket mindenkinek.


  Kelsánszky Mária
  Country HR Director, Affidea Magyarország Kft.
 • HR Partner
  Az elmúlt évek során több közös munkában vettünk részt. Mindig éreztem azt a szándékot, hogy valóban megértsék a szervezeti és vezetői igényeinket, s arra adjanak megoldást. A közös gondolkodás külön élmény volt számomra. A HR Partner Consulting munkatársai soha nem voltak restek bátor kérdéseket feltenni nekem, ahogy a javaslataimat is mindig nyitott szívvel fogadták.


  Kriszt Hajnalka
  People and Performance Manager, LeasePlan
 • HR Partner Consulting
  Személy szerint nagyon hitelesnek találom szakmailag és emberileg is azokat a trénereket, szakértőket, akikkel eddig kapcsolatba kerültünk. Az ő szakmai felkészültségük és hitelességük nagyon könnyen megteremtette azt a bizalmi légkört, ami szükséges ahhoz, hogy jól együtt tudjunk dolgozni. A vezetői csapat is nagyon hamar elfogadta őket, és nagyon könnyen kialakult az együttműködés.


  Heiszmann Henrietta
  HR Igazgató, Extreme Digital
 • Rólunk mondták
  Számomra a legnagyobb értéket a HR Partner Consulting csapatában az jelenti, hogy szinte az első pillanattól kezdve, már a legelső beszélgetés alkalmával pontosan értik és meg is akarják érteni a szervezet problémáját. Amikor felhozzuk az alapvető dilemmát, úgy érzem, mintha a saját csapatom tagjai ülnének ott velem szemben - gyakorlatilag fél órán belül egymás nyelvét beszéljük.


  Nemes János
  HR Igazgató, Biotech
 • Ügyfeleink bíznak szakértelmünkben
  Azt szeretem bennük, hogy szakmailag nagyon magas szinten állnak és nagyon jó tanácsaik vannak. Mindig úgy érzem, hogy én vagyok a legfontosabb ügyfelük és ez nekem nagyon fontos. A másik, ami közös bennünk, az az, hogy mindketten megkaptuk a Családbarát Vállalat díjat. Erre én különösen büszke vagyok a cégünknél is és arra is, hogy a HR Partner Consulting ennyire fontos szerepet tulajdonít az elmenő kismamáknak, visszatérő kismamáknak és a kispapáknak is.


  Markovits Dóra
  HR Igazgató, Celanese Magyarország
 • 10 éves HR Partner Consulting
  Azért szeretek a HR Partner Consulting munkatársaival dolgozni, mert nagyon figyelnek arra, hogy mi kik vagyunk és mi az, ami minket valóban foglalkoztat. Az az energia, ami korábban arra ment el, hogy egymással viaskodtak, civakodtak vagy egyszerűen csak nem értették egymást a kollegák, ez most hasznosulni tud, mind a produkciók színvonalának emelése érdekében, azon túl, hogy egy sokkal jobb légkörben dolgoznak egymással. Azt látom, hogy a vezetőtársaim a saját csapatukkal is egyre jobban tudnak kommunikálni és egyszerűen a légkör minőségileg javult az elmúlt időszakban.


  Kosztolánczy Gábor
  Vezérigazgató-helyettes,
  Művészetek Palotája
ÜGYFELEINK

ők már bíznak bennünk

 • thyssenkrupp
 • hps-group
 • delta
 • cafe-commonications-logo
 • progressive
 • mnb
 • t-home
 • avon
 • ing
 • exim
 • ot
 • pepco-logo
 • jti
 • gyokerek-es-szarnyak
 • dtz
 • kuka-logo
 • scitec
 • fundamenta
 • inter
 • abacus-medicine
 • spice
 • ingatlan
 • nuskin
 • euralis
 • schibsted2
 • monsanto
 • sandoz
 • mortoff
 • caussade1
 • celanese
 • edigital
 • bonafarm
 • nec
 • zinemath
 • adr
 • eurolog
 • mazars
 • mavir
 • balabit
 • adevinta-logo
 • vatera
 • mupa
 • bisnode
 • commerzbank
 • lufthansa
 • zoboki
 • cisco
 • kpmg
 • graphisoft
 • knh-logo
 • knorr
 • blackbelt
 • fkf
 • mvm
 • EOS_WM_RGB_red
 • microsoft
 • persecutor
 • kleffmann
 • ge
 • eon
 • elmu
 • sanofi
 • dbh
 • kilgray
 • spar
 • molson
 • accace
 • unilever
 • agco
 • mondalez
 • heineken
 • bd
 • metro
 • gdf-suez
 • alma
 • etyek
 • generali
 • doka
 • borsodi-sorgyar-logo
 • bator
 • p2m-logo
Pro Bono

partnereink

gyökerek és szárnyak
három királyfi, három királylány
országos mentőszolgálat
bátor tábor
Peter Cerny Alapítványi Mentőszolgálat
Együttműködő

partnereink

Kapcsolat

várjuk a megkeresésedet!

HR partner

HR PARTNER CONSULTING KFT.

1137 Budapest, Radnóti Miklós utca 38.
I. em. 4. sz.


KAPCSOLAT
HR Partner Consulting Kft.
Valódi Partner, Valódi Megoldások.
LÉGY NAPRAKÉSZ
kövess minket itt is

Ne maradj le legfrisseebb híreinkről és eseményeinkről!


© HR Partner Consulting Kft.
site by Meraki
Oldal tetejére