2021. december 08


Az embereknek számos szerepet be kell tölteniük egyszerre, megannyi szituációban helyt kell állniuk. A különféle kihívások lehetnek kisebb vagy nagyobb mértékűek, abban megegyeznek, hogy próbára teszik a testet és a lelket is. A mentálhigiéné eddig kevésbé ismert fogalma, a reziliencia pontosan azt fedi le, hogy mennyire gyorsan és pozitívan tudunk ezekre a változásokra reagálni. Mit kell tudni erről a képességről? Hogy történik a reziliencia fejlesztés? Ennek jártunk utána!

Mi az a reziliencia?

Maga a kifejezés latin eredetű, a resiliere szóra lehet visszavezetni, ami annyit jelent, hogy visszaugrik. Hogy miként köthető mindez a fogalomhoz? A válasz egyszerű! A rezilienciát úgy kell elképzelni, mint a rugónak azt a képességét, ami az összenyomást követően a formát képes az eredeti állapotába visszaállítani.

Mentálhigiénés vonatkozásban az alábbi módon magyarázható a reziliencia. Az emberek a munkájuk, a magánéletük során különféle nyomasztó helyzeteknek vannak kitéve, akárcsak a rugó, amit a két ujjunk közé szorítva szépen lassan összenyomunk. A stresszhelyzetek jönnek-mennek, az okozott hatásuk azonban bizonyos esetekben még igen sokáig megmaradhat. Az, hogy meddig, és hogy mennyire képes az ember nyomás alatt és után megküzdeni a kihívásokkal, az a reziliencia. Nem más tehát, mint a terhelhetőség és a rugalmasság összjátéka.

A kritikus szituációk gyakran érzelmileg nehéz helyzetbe hozzák az embert, melynek hatására csökkenhet az önbizalom, torzulhat az énkép, a világról alkotott kép és még folytathatnánk a sort. Amennyiben a reziliencia szintje magas, akkor az egyén tudja kezelni ezeket a torzulásokat, a helyén látja a szituációt és benne saját magát. Ennek köszönhetően a kihívásokkal könnyebben meg tud küzdeni és túl tud lépni rajtuk.

Ha azonban a reziliencia fejlesztésre szorul, akkor az ember nem tudja reálisan felméri önmagát, a helyzetet és a torzító körülményeket, nem tudja reálisan, a tudása és önismerete segítségével ellensúlyozni a negatívumokat. Ez hosszú, de akár rövid távon is felemészti az embert és komoly betegségek eredője lehet.

A nehézségekhez való pozitív alkalmazkodás a tanulható kompetenciák táborát erősíti, vagyis nem veleszületett. Az életük során az embereknek rengeteg szituációban helyt kell állniuk, mely során a reziliencia a jó gyakorlatoknak és a sikereknek köszönhetően fejlődni tud. Van, akinek ez ösztönösen megy, jobban ráérez, előfordulhat azonban, hogy valakinek támogatásra van szüksége, esetleg még élete során nem alakította ki a saját „megküzdési stratégiáját”, vagy csak szeretne ebben jobb és hatékonyabb lenni. Ilyenkor érdemes a reziliencia fejlesztésével tudatosan foglalkozni.

Kik a veszélyeztetettek?

A reziliencia fejlesztés bárki számára ajánlatos lehet, vannak azonban olyan tényezők, amelyek növelik annak fontosságát, hogy a témával foglalkozzanak. Ha például valaki egy folyton versengő, egymás ellen küzdő közegben dolgozik, akkor a gyakori összetűzések, az éles megpróbáltatások kikezdheti a belső szilárdságot.

Hasonlóan nyomasztó teher az is, amikor az alkalmazottak olyan elvárásokkal szembesülnek, amelyek a realitásokat messze meghaladják. A folyamatos elmaradás érzése, a konstans csúszások és az ezért járó retorziók szépen lassan felőrölik a dolgozót, különösen akkor, ha nem tudja helyén kezelni a körülményeket és a külső torzításokat nem tudja azonosítani.

A legveszélyeztetettebb csoportba azok a dolgozók tartoznak, akik a hierarchia két irányába vagy ellentétes érdekeket képviselő csoportok között állnak. Ilyenek például a divíziók vezetői, a team leaderek, a középvezetők. Ezek olyan szerepkörök, melyekben a lelkesedés és a motiváció könnyedén semmivé válik, az ember pedig felőrlődik abban, hogy a csoportok érdekeit kell összehangolnia, a két fél kritikáit fogadnia.

Ez különösen abban a tekintetben veszélyes, hogy amennyiben nem derül fény a problémára, akkor a reziliencia alacsony szintje miatt értékes munkavállalókat lehet elveszíteni, akik pusztán azért kényszerülnek váltani, mert nem bírják az ütköző szerepét.

Honnan tudjuk, hogy fejlesztésre van szükség?

Amennyiben a reziliencia fejlesztés indokolt, annak vannak jelei, melyeket érdemes idejekorán felismerni. Ha például az ember úgy érzi, hogy egyedül nem tud úrrá lenni egy kritikus helyzete, vagy egyszerűen csak szeretne ellenállóbb lenni, és jobban kezelni a stresszt, akkor mindenképp érdemes a fejlesztési folyamatba belekezdeni.

A válsághelyezeteket vezetőként sem könnyű megélni, a hatások feldolgozása és helyén kezelése érdekében érdemes szakember segítségét kérni.

Vannak bizonyos tünetek, melyek szintén azt jelzik, hogy valamit lépni kell. Ilyen például, ha az ember teljesítménye visszaesik, a kiégés tüneteit mutatja. A kisebb-nagyobb szabályszegések, a szorongó, félelemmel teli érzések megjelenése, a konstans negatív hozzáállás, a hangulatzavarok mind-mind azt kiáltják, hogy segítségre van szükség.

Ha valaki ezt felismeri akkor dolgozhat a reziliencia fejlesztésén. Nézzük, hogyan!

Hogyan lehet fejleszteni

 reziliencia fejlesztésének egyik bevett módszere a tréning, mely során a résztvevők megtanulhatják, hogyan bízzanak saját magukban, hogy változtassanak a kellemetlen szituációkon. Képet kapnak arról, hogy a lehetőségeket miként tudják észrevenni, hogy tudnak élni velük.

Azok, akik belefognak a fejlesztésbe, olyan módszerekkel gazdagodhatnak, melyek segítségével a problémát kihívásokká tudják átalakítani, felelősséget tudnak vállalni és ha kell, akkor képesek segítséget is kérni.

A fejlesztési folyamat eredményeképpen az emberek bátorsága, önbecsülése megnövekedik, erősödik a lelki szilárdságuk. Sokkal tudatosabban állnak majd a feladatokhoz és a stresszkezeléshez, könnyebben működnek majd együtt másokkal és összességében nyitottabbak és pozitívabbak lesznek.

A reziliencia bár kevéssé ismert fogalom, jelentősége nem vitatható. Evidens, hogy emberek a testi állóképességű javítására törekednek, ezért edzeni járnak, egészségesen étkeznek. A lelki szilárdsággal foglalkozni azonban nem ennyire magától értetődő. Szerencsére ma már számos kiváló eszköz és tréning létezik a reziliencia fejlesztésére, melyek igen hatásosan hozzájárulhatnak az önértékelés, a határozottság növeléséhez és összességében az eredményességhez.

A HR Partner Consulting reziliencia programjának fókuszában az érzelmi ellenállóképesség erősítése áll. Áttekintjük, hogy a rugalmas ellenállóképesség milyen elemekből áll és hogyan fejleszthető, mindezt úgy, hogy a résztvevők egyedi problémáiból indulunk ki. Olvass részletesen a reziliencia programról!


Hírlevél, hogy ne maradj le

legyél naprakész!

Rólunk. Mondták.

Ügyfeleink bíznak szakértelmünkben és tanácsainkban.
HR Partner
  • 10 éves HR Partner Consulting
    Hosszú távra visszanyúló gyümölcsöző együttműködésünk van a HR Partner Consulting több üzletágával is, jól ismerik már a kollegáinkat, kultúránkat, így minden új feladatnál, már félszavakból is megértenek minket és segítenek továbbmenni az úton, testreszabottan támogatják fejlődésünket, új ötletekkel, javaslatokkal állnak elő. Szakmai profizmusukat gazdagítja, hogy tanácsadóik, trénereik nagy része a vállalati oldalon is szereztek széleskörű tapasztalatot, így akár tréningről, akár fejlesztésről vagy fejvadászatról van szó, holisztikusan közelítik meg a feladatot, az üzleti szempontokat is figyelembe véve a fejlesztési feladatok mellett.


    Kovács Viktória
    HR Igazgató, EOS Magyarország
  • HR Partner
    Azon szerencsések közé tartozom, akik mind jelölti, mind megrendelői oldalról megtapasztalhatták a HR Partner Consulting működését. Egy korábbi, végül törölt keresésük révén kerültem kapcsolatba velük, és kiemelkedően jó jelölt élményben volt részem. Így mostani pozíciómban biztos lehetek benne, hogy amikor számunkra keresnek új kollégákat, ők is ugyanezt a jelölt élményt tapasztalhatják meg. Igazi csapattagok a keresési projektek alatt, végtelen kedvességgel, türelemmel és profizmussal kezelik a változásokat, esetleges nehezebb helyzeteket. Bátran ajánlom őket mindenkinek.


    Kelsánszky Mária
    Country HR Director, Affidea Magyarország Kft.
  • HR Partner
    Az elmúlt évek során több közös munkában vettünk részt. Mindig éreztem azt a szándékot, hogy valóban megértsék a szervezeti és vezetői igényeinket, s arra adjanak megoldást. A közös gondolkodás külön élmény volt számomra. A HR Partner Consulting munkatársai soha nem voltak restek bátor kérdéseket feltenni nekem, ahogy a javaslataimat is mindig nyitott szívvel fogadták.


    Kriszt Hajnalka
    People and Performance Manager, LeasePlan
  • HR Partner Consulting
    Személy szerint nagyon hitelesnek találom szakmailag és emberileg is azokat a trénereket, szakértőket, akikkel eddig kapcsolatba kerültünk. Az ő szakmai felkészültségük és hitelességük nagyon könnyen megteremtette azt a bizalmi légkört, ami szükséges ahhoz, hogy jól együtt tudjunk dolgozni. A vezetői csapat is nagyon hamar elfogadta őket, és nagyon könnyen kialakult az együttműködés.


    Heiszmann Henrietta
    HR Igazgató, Extreme Digital
  • Rólunk mondták
    Számomra a legnagyobb értéket a HR Partner Consulting csapatában az jelenti, hogy szinte az első pillanattól kezdve, már a legelső beszélgetés alkalmával pontosan értik és meg is akarják érteni a szervezet problémáját. Amikor felhozzuk az alapvető dilemmát, úgy érzem, mintha a saját csapatom tagjai ülnének ott velem szemben - gyakorlatilag fél órán belül egymás nyelvét beszéljük.


    Nemes János
    HR Igazgató, Biotech
  • Ügyfeleink bíznak szakértelmünkben
    Azt szeretem bennük, hogy szakmailag nagyon magas szinten állnak és nagyon jó tanácsaik vannak. Mindig úgy érzem, hogy én vagyok a legfontosabb ügyfelük és ez nekem nagyon fontos. A másik, ami közös bennünk, az az, hogy mindketten megkaptuk a Családbarát Vállalat díjat. Erre én különösen büszke vagyok a cégünknél is és arra is, hogy a HR Partner Consulting ennyire fontos szerepet tulajdonít az elmenő kismamáknak, visszatérő kismamáknak és a kispapáknak is.


    Markovits Dóra
    HR Igazgató, Celanese Magyarország
  • 10 éves HR Partner Consulting
    Azért szeretek a HR Partner Consulting munkatársaival dolgozni, mert nagyon figyelnek arra, hogy mi kik vagyunk és mi az, ami minket valóban foglalkoztat. Az az energia, ami korábban arra ment el, hogy egymással viaskodtak, civakodtak vagy egyszerűen csak nem értették egymást a kollegák, ez most hasznosulni tud, mind a produkciók színvonalának emelése érdekében, azon túl, hogy egy sokkal jobb légkörben dolgoznak egymással. Azt látom, hogy a vezetőtársaim a saját csapatukkal is egyre jobban tudnak kommunikálni és egyszerűen a légkör minőségileg javult az elmúlt időszakban.


    Kosztolánczy Gábor
    Vezérigazgató-helyettes,
    Művészetek Palotája
ÜGYFELEINK

ők már bíznak bennünk

  • molson
  • mazars
  • inter
  • spice
  • balabit
  • eurolog
  • metro
  • zinemath
  • cisco
  • edigital
  • ge
  • mortoff
  • lufthansa
  • avon
  • alma
  • mupa
  • adr
  • eon
  • bator
  • spar
  • ing
  • commerzbank
  • ot
  • kpmg
  • generali
  • dtz
  • accace
  • abacus-medicine
  • jti
  • euralis
  • zoboki
  • etyek
  • microsoft
  • bisnode
  • sandoz
  • progressive
  • doka
  • dbh
  • hps-group
  • unilever
  • EOS_WM_RGB_red
  • delta
  • borsodi-sorgyar-logo
  • pepco-logo
  • caussade1
  • kilgray
  • cafe-commonications-logo
  • ingatlan
  • mondalez
  • gyokerek-es-szarnyak
  • fundamenta
  • adevinta-logo
  • blackbelt
  • p2m-logo
  • mavir
  • monsanto
  • gdf-suez
  • thyssenkrupp
  • persecutor
  • fkf
  • scitec
  • elmu
  • vatera
  • mvm
  • knorr
  • exim
  • sanofi
  • graphisoft
  • schibsted2
  • agco
  • nec
  • mnb
  • bonafarm
  • celanese
  • t-home
  • kuka-logo
  • knh-logo
  • kleffmann
  • heineken
  • bd
  • nuskin
Pro Bono

partnereink

gyökerek és szárnyak
három királyfi, három királylány
országos mentőszolgálat
bátor tábor
Peter Cerny Alapítványi Mentőszolgálat
Együttműködő

partnereink

Kapcsolat

várjuk a megkeresésedet!

HR partner

HR PARTNER CONSULTING KFT.

1137 Budapest, Radnóti Miklós utca 38.
I. em. 4. sz.


KAPCSOLAT
HR Partner Consulting Kft.
Valódi Partner, Valódi Megoldások.
LÉGY NAPRAKÉSZ
kövess minket itt is

Ne maradj le legfrisseebb híreinkről és eseményeinkről!


© HR Partner Consulting Kft.
site by Meraki
Oldal tetejére