2021. augusztus 26


Egyes felfogások szerint minden szervezetben a vezető személyisége, attitűdje képződik le. A mintamutatás és a mintakövetés evolúciós tulajdonság, ami az üzleti életben is megjelenik. A vezetőképzés létjogosultsága nem vitatható, a nagy kérdés sokkal inkább az, hogy melyik formájába érdemes belefogni, és mit lehet várni ezektől a képzésektől.

A vezetőképzés mind a frissen induló vállalkozások, mind pedig a multinacionális cégek, nagy szervezetek esetében lényeges. Az erős és kvalifikált vezetők képesek arra, hogy hatékonyan irányítsák a céget és sikerre vigyék azt.

Mi is az a vezetőképzés?

Olyan program, mely arra irányul, hogy a vezetők elsajátítsák az alapvető vezetői kompetenciákat, technikákat, egy csapat irányításhoz szükséges tudást. Tény, hogy vannak emberek, akinek személyiségükből adódóan ez könnyebben megy, fontos azonban tisztában lenni azzal, hogy ha valaki nem érez rá elsőre az irányítás ízére, akkor sincs minden veszve! A vezetőképzések ugyanis pontosan ezek fejlesztésében nyújtanak segítséget.

A tapasztalt vezetők gyakran gondolhatják, hogy ők már mindent látnak, mindent tudnak, így túl nagy önbizalommal és kevesebb alázattal állnak a csoporthoz, az irányításhoz kötődő. Valójában azonban vezetőképzésre nemcsak a kezdőknek lehet szüksége, hiszen javítani, a hatékonyságot növelni minden esetben lehet. Ha egy vezető úgy gondolja, hogy a cég „teljesen kész”, nincs hova fejlődni, az a jövőre nézve nem jó előjel.

A vezetőképzések típusai

Ma már számos vezetőképzések-típus közül választhatnak azok, akik szeretnék fejleszteni képességeiket. Éppen ezért többféle képzéskategorizálás is létezik.

Megkülönböztetünk a szervezeten belül és azon kívül zajló képzést. Vannak olyan cégek, például ahol több részleg és több vezető is van, ott érdemes lehet egy belső vezetőképzést kidolgozni. Ennek előfeltétele, hogy komoly HR kapacitás álljon rendelkezésre, akik szakmailag is nívós képzési anyagot tudnak összeállítani.

A vezetőképzés lehet egyéni és csoportos is. Nem lehet azt mondani, hogy egyik előnyösebb a másiknak, hiszen a fő kérdés, hogy milyen szituációról, milyen vezetőről van szó. Ha valaki szeretne jobb lenni, tanulni, bővíteni az eszköztárát, akkor érdemesebb a csoportos változat mellet voksolni. Ez abból a szempontból is hasznos, hogy a résztvevők egymástól is rengeteget tanulhatnak, elleshetnek módszereket, eszközöket, közvetlen példákkal találkozhatnak. Ha viszont egy konkrét probléma megoldása miatt szeretné magát tovább képezni a vezető, akkor szerencsésebb lehet az egyéni fejlesztés. Igaz ez akkor is, ha a vezető túlságosan elfoglalt, és rugalmas, személyes, egyénre szabott, célzott megoldást keres.

Végül, de nem utolsó sorban a megkülönböztetés szempontja lehet a tartalom is. Vannak olyan képzések, amelyek általánosan ismertetik és mutatják be a jó vezetés titkait, akadnak azonban olyanok is, amelyek egy-egy specializált problémára adnak választ, például a motiválás vagy éppen a teljesítménymérés területén.

A megfelelő irány kiválasztása nem egyszerű feladat. A HR szakemberek ebben nagyon sokat segíthetnek, illetve az is, ha a vezető időt és energiát szán a fennálló szituáció átgondolására, felvázolására, ebből ugyanis kiderülhet, hogy mire is van szükség.

Hol lehet vezetői ismereteket szerezni?

Aki érdeklődik a vezetői ismeretek iránt különféle mélységben áshatja bele magát a témába. Vannak elméletorientált és gyakorlatorientált vezetőképző formák, előbbiek előnye, hogy megalapozzák a gyakorlati ismereteket, segítenek megérteni az összefüggéseket, hatásokat. Utóbbiak pedig sokkal célzottabbak, egy bizonyos szintig gyorsabban hoznak eredményt. Az elméleti ismereteket sokan marginalizálják, fontos azonban látni, hogy a mélységek, a kapcsolatok feltárása pusztán gyakorlat révén nem lehetséges, előbb-utóbb az elméletre is szükség lesz, ez alapján érthető meg ugyanis a teljes kép.

Nézzük, milyen keretek között lehet ma Magyarországon vezetőképzésen részt venni!

Egyetem

A felsőfokú intézmények minden szinten kínálnak nyílt vezetői képzéseket. Ezek jellemzően általános tudást nyújtanak, ami aztán több területen is hasznosítható. A jelentkezés felvételi eljárás útján történik, a képzés hossza pedig a legtöbb esetben 2-3 év, ez idő alatt rengeteg gyümölcsöző kapcsolat alapjait lehet letenni. Nem mellesleg, a diploma megszerzése munkaerőpiaci tekintetben is lényeges lehet.

Üzleti iskolák, képzések

Ezek az intézmények házon belül és kívül is szerveznek célirányos képzéseket. Általában rugalmasan formálhatók és a piaci igényekre adnak választ.

Stratégiai tanácsadók

Ezeknek a szervezeteknek a fő profilja a stratégia megtervezése, felépítése. Ennek azonban részét képezni a vezetők szerepe, képzése. A nagy tanácsadók ütőképes piaci ismeretekkel rendelkeznek, amiket vissza tudnak forgatni az új ügyfelekbe.

Trénercégek

Az ő szakterületük minden, ami a cég működéshez kapcsolódik szervezeti tekintetben: tréningek, coachingok, HR, szervezetfejlesztés, csapatszervezés és természetesen a vezetők képzése. E témákban igen jártasak, főleg gyakorlatokra építenek, tevékenységükkel pedig jól behatárolható és mérhető eredményeket lehet elérni.

Online tanfolyamok

Léteznek online vezetői tanfolyamok is, amikkel leginkább technikai ismereteket érdemes megszerezni. Mivel a perszonalizáció szintje ezekben az esetekben nem túl magas, így egy-egy funkcionális ismeret elsajátítására alkalmasak.

Önképzés

Az vezetői ismeretek autodidakta módon is bővíthetők egy bizonyos szintig. Számos írás, könyv, videó született már ebben a témában. Ezek leginkább arra alkalmasak, hogy kedvet csináljanak egy komolyabb képzéshez, felkeltsék a vezetőben a tanulás iránti vágyat.

A tanítás eszközei

A tudás elsajátítása különféle eszközök által történik. Az elméletek, nézetek, megközelítések átadásának leghatékonyabb módja az előadás és a prezentáció. Ezekben az esetekben a vezetők összefoglalva kapják meg az ismeretanyagokat, ami igen hatásos módja a tanulásnak.

A jó gyakorlatok bemutatása révén olyan eszközökkel bővülhet a vezetők tudása, melyeket a saját helyzetükre is adaptálni tudnak. Az új ismereteiket különféle szituációs gyakorlatokban próbálják kis és mélyítik el. A vezetők fejlesztésének gyakori módszere a csoportos tréning és az egyéni coaching is.

Mit tanítanak?

Alapok

A képzés elején a legfőbb feladat a célok meghatározása, hogy a vezető tudja, hogy mit szeretne elérni a képzéssel, és azzal is tisztában kell lennie, hogy vezetőként milyen célokat állít fel saját maga és a csapat elé. Megtanulják a résztvevők, hogy miként lehetnek példaképek a munkatársak előtt, hogy válthatnak ki hatást és együttműködést a kollégákból.

Vezetői stílus

Különféle vezetési stílusok léteznek, mindegy más-más cégstruktúrában működik jól. Az autokrata vezetők önállóan hoznak döntéseket és a célhoz vezető lépéseket az elvárásaikkal együtt világosan megfogalmazzák. A delegált vezetők a döntések egy részét a csoportokra bízzák, a résztvevő vezetők pedig adnak egyértelmű iránymutatásokat, mégis lehetővé teszik a csoport bevonódását a döntésekbe.

Feladatok delegálása

Főleg a kisebb szervezeteknél, pláne a startupoknál probléma, de nagyobb cégeknél is megfigyelhető, hogy sok vezető nem tudja delegálni a feladatokat. Ahhoz, hogy egy feladatot a vezető ki tudjon adni a kezéből, bizalom szükséges, illetve az, hogy a delegálás-számonkérés dimenziói között magabiztosan mozogjon.

Ennek megtanulása elengedhetetlen, hiszen, ha mindent a vezető akar megcsinálni, mivel úgy gondolja nála jobban senki nem tudná elvégezni az adott feladatot, akkor folytonos időhiánnyal fog küzdeni, a teendők összetorlódnak, elmaradnak, aminek a következménye, hogy a megfeszített munka mégsem fogja meghozni a várva várt sikert.

Konfliktuskezelés és motiváció

Minden szervezet bővelkedik kimondott vagy kimondatlan konfliktusokban. A vezetői képzéseken a résztvevők eszközöket, a kommunikáció javítását célzó technikákat kapnak a különböző típusú nézeteltérések eliminálására.

Hasonlóan fontos kérdéskör a motiválás is. Ideális esetben a munkavállalók tisztában vannak a munkájuk fontosságával és azzal is, hogy a rendszert tekintve milyen funkciót töltenek be.

A vezetői képzésen a vezetők megtanulhatják, hogy állítsanak reális célokat a munkavállalók elé, hogyan ismerjék el a teljesítményüket, köszönjék meg munkájukat.

Ezek mind a szervezeti kultúra alkotóelemei, amik ha összehangoltan működnek, akkor növelhetik a termelékenységet és csökkenthetik a fluktuáció mértékét.

Az a vezető, aki azt vallja, hogy mindent tud, nem lehet újat mutatni számára, valójában komoly hiányosságokkal küzd. Nincs az a tapasztalat, amit ne lehetne még bővíteni, és nincs az a tudás, ami mindenre kiterjed. Különösen igaz ez annak fényében, hogy a munkahelyi struktúra változása, a technológia fejlődése és a generációk együtt létezése folyamatos kihívások elé állítja a vezetőket.

Készen állsz a változásra? Tudj meg többet a HR Partner Consulting vezetőfejlesztéséről!


Hírlevél, hogy ne maradj le

legyél naprakész!

Rólunk. Mondták.

Ügyfeleink bíznak szakértelmünkben és tanácsainkban.
HR Partner
  • 10 éves HR Partner Consulting
    Hosszú távra visszanyúló gyümölcsöző együttműködésünk van a HR Partner Consulting több üzletágával is, jól ismerik már a kollegáinkat, kultúránkat, így minden új feladatnál, már félszavakból is megértenek minket és segítenek továbbmenni az úton, testreszabottan támogatják fejlődésünket, új ötletekkel, javaslatokkal állnak elő. Szakmai profizmusukat gazdagítja, hogy tanácsadóik, trénereik nagy része a vállalati oldalon is szereztek széleskörű tapasztalatot, így akár tréningről, akár fejlesztésről vagy fejvadászatról van szó, holisztikusan közelítik meg a feladatot, az üzleti szempontokat is figyelembe véve a fejlesztési feladatok mellett.


    Kovács Viktória
    HR Igazgató, EOS Magyarország
  • HR Partner
    Azon szerencsések közé tartozom, akik mind jelölti, mind megrendelői oldalról megtapasztalhatták a HR Partner Consulting működését. Egy korábbi, végül törölt keresésük révén kerültem kapcsolatba velük, és kiemelkedően jó jelölt élményben volt részem. Így mostani pozíciómban biztos lehetek benne, hogy amikor számunkra keresnek új kollégákat, ők is ugyanezt a jelölt élményt tapasztalhatják meg. Igazi csapattagok a keresési projektek alatt, végtelen kedvességgel, türelemmel és profizmussal kezelik a változásokat, esetleges nehezebb helyzeteket. Bátran ajánlom őket mindenkinek.


    Kelsánszky Mária
    Country HR Director, Affidea Magyarország Kft.
  • HR Partner
    Az elmúlt évek során több közös munkában vettünk részt. Mindig éreztem azt a szándékot, hogy valóban megértsék a szervezeti és vezetői igényeinket, s arra adjanak megoldást. A közös gondolkodás külön élmény volt számomra. A HR Partner Consulting munkatársai soha nem voltak restek bátor kérdéseket feltenni nekem, ahogy a javaslataimat is mindig nyitott szívvel fogadták.


    Kriszt Hajnalka
    People and Performance Manager, LeasePlan
  • HR Partner Consulting
    Személy szerint nagyon hitelesnek találom szakmailag és emberileg is azokat a trénereket, szakértőket, akikkel eddig kapcsolatba kerültünk. Az ő szakmai felkészültségük és hitelességük nagyon könnyen megteremtette azt a bizalmi légkört, ami szükséges ahhoz, hogy jól együtt tudjunk dolgozni. A vezetői csapat is nagyon hamar elfogadta őket, és nagyon könnyen kialakult az együttműködés.


    Heiszmann Henrietta
    HR Igazgató, Extreme Digital
  • Rólunk mondták
    Számomra a legnagyobb értéket a HR Partner Consulting csapatában az jelenti, hogy szinte az első pillanattól kezdve, már a legelső beszélgetés alkalmával pontosan értik és meg is akarják érteni a szervezet problémáját. Amikor felhozzuk az alapvető dilemmát, úgy érzem, mintha a saját csapatom tagjai ülnének ott velem szemben - gyakorlatilag fél órán belül egymás nyelvét beszéljük.


    Nemes János
    HR Igazgató, Biotech
  • Ügyfeleink bíznak szakértelmünkben
    Azt szeretem bennük, hogy szakmailag nagyon magas szinten állnak és nagyon jó tanácsaik vannak. Mindig úgy érzem, hogy én vagyok a legfontosabb ügyfelük és ez nekem nagyon fontos. A másik, ami közös bennünk, az az, hogy mindketten megkaptuk a Családbarát Vállalat díjat. Erre én különösen büszke vagyok a cégünknél is és arra is, hogy a HR Partner Consulting ennyire fontos szerepet tulajdonít az elmenő kismamáknak, visszatérő kismamáknak és a kispapáknak is.


    Markovits Dóra
    HR Igazgató, Celanese Magyarország
  • 10 éves HR Partner Consulting
    Azért szeretek a HR Partner Consulting munkatársaival dolgozni, mert nagyon figyelnek arra, hogy mi kik vagyunk és mi az, ami minket valóban foglalkoztat. Az az energia, ami korábban arra ment el, hogy egymással viaskodtak, civakodtak vagy egyszerűen csak nem értették egymást a kollegák, ez most hasznosulni tud, mind a produkciók színvonalának emelése érdekében, azon túl, hogy egy sokkal jobb légkörben dolgoznak egymással. Azt látom, hogy a vezetőtársaim a saját csapatukkal is egyre jobban tudnak kommunikálni és egyszerűen a légkör minőségileg javult az elmúlt időszakban.


    Kosztolánczy Gábor
    Vezérigazgató-helyettes,
    Művészetek Palotája
ÜGYFELEINK

ők már bíznak bennünk

  • EOS_WM_RGB_red
  • dbh
  • kleffmann
  • mupa
  • eon
  • eurolog
  • pepco-logo
  • inter
  • ge
  • p2m-logo
  • cisco
  • adr
  • scitec
  • mondalez
  • bd
  • heineken
  • exim
  • gyokerek-es-szarnyak
  • knorr
  • nuskin
  • progressive
  • mortoff
  • gdf-suez
  • cafe-commonications-logo
  • molson
  • microsoft
  • ing
  • abacus-medicine
  • alma
  • nec
  • t-home
  • kpmg
  • bonafarm
  • sanofi
  • avon
  • celanese
  • borsodi-sorgyar-logo
  • jti
  • delta
  • adevinta-logo
  • zinemath
  • schibsted2
  • fundamenta
  • mazars
  • balabit
  • spar
  • etyek
  • commerzbank
  • euralis
  • generali
  • dtz
  • doka
  • unilever
  • kuka-logo
  • vatera
  • fkf
  • zoboki
  • blackbelt
  • bisnode
  • persecutor
  • sandoz
  • mnb
  • kilgray
  • metro
  • agco
  • mavir
  • thyssenkrupp
  • edigital
  • lufthansa
  • elmu
  • mvm
  • ot
  • spice
  • graphisoft
  • hps-group
  • knh-logo
  • monsanto
  • accace
  • bator
  • caussade1
  • ingatlan
Pro Bono

partnereink

gyökerek és szárnyak
három királyfi, három királylány
országos mentőszolgálat
bátor tábor
Peter Cerny Alapítványi Mentőszolgálat
Együttműködő

partnereink

Kapcsolat

várjuk a megkeresésedet!

HR partner

HR PARTNER CONSULTING KFT.

1137 Budapest, Radnóti Miklós utca 38.
I. em. 4. sz.


KAPCSOLAT
HR Partner Consulting Kft.
Valódi Partner, Valódi Megoldások.
LÉGY NAPRAKÉSZ
kövess minket itt is

Ne maradj le legfrisseebb híreinkről és eseményeinkről!


© HR Partner Consulting Kft.
site by Meraki
Oldal tetejére