2021. június 15


kiégés-szindrómáról Te is biztos sokat hallottál már, tartasz is tőle és szeretnéd elkerülni, megelőzni. A kérdés az, hogy vajon ismered-e a jelenséget és a lehetséges tüneteit annyira, hogy valóban felismerd, ha ez a veszély leselkedik Rád? Érdemes pontosan tudni, mire kell figyelned, ha meg akarod óvni magadat és a Hozzád közel állókat a nagyobb bajtól. 
 
Kezdjük az alapokkal
 
A kiégés olyan fizikai-érzelmi-mentális kimerülés, amely hosszú távú, fokozott érzelmi megterhelés hatására jön létre.
A felismerésével kapcsolatban több nehézséggel is szembe kell nézned:
  1. Mivel a tünetei nem specifikusak, így nincs egy könnyen felismerhető, jól körülhatárolható tünetegyüttese. A kiégés számos gondot okozhat a gondolkodás, az érzelmi működés és a testi- és lelki egészség területén. Hogy kinél hogyan nyilvánul meg, az egyénenként változó.
  2. Lassan, fokozatosan, szinte észrevétlenül alakul ki. A kiváltó tényezők (például a lehetetlen elvárások, az élhetetlen munkakörnyezet, a szervezetlenség, vagy személyes konfliktusok) rövidtávon elviselhetőnek tűnnek, miközben lassan, de folyamatosan károsítanak. 
  3. A kiváltó tényezők jelentős része nem a környezetedben, hanem saját magadban, a személyiségedben és a működésedben keresendő. 
    Utóbbiakra kevésbé látsz rá, kevésbé ismered fel, mint a külvilág károsító hatásait. A túlzott segítő attitűd, az önfeláldozás, a szorongás hajlam, a maximalizmus, vagy az önkizsákmányolás és akár a versengés is mind olyan jelenség, ami kiégés szempontjából veszélyes. 
Mire figyelj? 
A kiégés-szindróma az életed minden területét érinti/érintheti. Felismerés és kezelés hiányában egészen súlyos következményekkel járhat. Mindezek, és a fent említett nem specifikus jellege miatt a tünetek listája sajnálatosan hosszú:
  • testi-szellemi kimerültség
  • a biológiai betegségek kiújulása, fokozódása
  • saját szükségletek háttérbe helyezése, elhanyagolása
  • közömbösség, empátia csökkenése
  • intolerancia és stressz érzékenység
  • depresszió, üresség és reménytelenség
  • csökkenő önértékelés és teljesítmény
  • szuicid gondolatok, a „kiszállás” vágya
  • cinizmus és fokozódó rosszindulat
  • közöny, érzelemmentesség vagy épp túlérzékenység. 
A fenti listán túl érdemes egy más megközelítésben, konkrét példák segítségével megvizsgálni azt, hogy mire érdemes figyelni: 
Életterület Normál működés Kiégés veszély
A munka minősége sikerek és fejlődés hibázás és felejtés
Sikerélmények befejezés és elégedettség "Mi minden van még hátra"
Alvás változatlan, a saját igényeknek megfelelő túl kevés, vagy túl sok
Fejlődés kihívások és személyes fejlődés stagnálás, nem történik semmi
Életérzés "Jó ezen a munkahelyen" "Gyomorgörcsöm van, ha be kell jönni"
Türelmetlenség "Élvezem a pillanatot" "Mindenki lassú hozzám képest"
Magánélet egyensúlyban van a munkával a család és a barátok időpazarlás
Fáradtság a pihenés használ tartós, ólmos fáradtság
Motiváció "Szeretem a munkámat, van értelme" frusztrált értelmetlenség
 
Ha itt a baj…
A már megvalósult kiégés-szindróma esetén nem szabad „elaprózni” a változtatást. ALAPVETŐ élethelyzeti, működésbeli megújulásra van szükség. 
Az, hogy „elmész nyaralni/ két hét táppénz után ugyanott folytatod, mint előtte” nagyon veszélyes! Könnyen lehet, hogy a következő összeomlás még nagyobb lesz. 
Ne felejtd el, hogy a kiégés szindrómával együtt járó egészségügyi problémák az életedet is veszélyeztethetik. Mindezek miatt az alábbi beavatkozások mindegyikére szükség lehet: 
  1. Biológiai betegség(ek) kezelése
  2. Pszichoterápia – önismeret
  3. Élethelyzeti- és munkahelyváltás
  4. A karrier teljes revíziója.
A megelőzés lehetőségei
 
Ha figyelsz magadra, ha észreveszed a kezdődő negatív folyamatokat, és időben lépsz, sokat tehetsz magadért. 
Van néhány használható eszköz, amelyek hatékonyan csökkentik a kiégés kockázatát, és helyreállítják a felborult belső egyensúlyodat: 
  1. Relaxálj! Relaxációs gyakorlatból sokféle van, én mutatok egy egyszerű, rövid, azonnal elsajátíthatót dr. Herbert. Benson nyomán.
    1. Válassz egy csendes, nyugodt helyet, és helyezkedj el kényelmesen!
    2. Csukd be a szemed! A képzeletedben szép lassan haladj végig minden testrészeden (mondjuk lentről fölfelé)! Időzz el néhány másodpercet minden testrészednél, figyelj rá, és lazítsd el azt! Érdemes a belső hangodon, magadban ki is mondani az elvárt célt: „ellazul a lábfejem, a lábszáram, a térdem, a combom… stb”
    3. Nyugodtan, lassan, mélyeket lélegezz! Minden belégzésnél először a lent, a hasadat igyekezz teleszívni levegővel, majd a mellkasodat! Tartsd bent a levegőt néhány másodpercig, majd lassan fújd ki!
    4. Válassz egy, a nyugalmat, békét, ellazulást, szóval az elvárt célodat leíró szót! Ismételd ezt a szót magadban minden kilégzéskor!
    5. Ne törődj a zavaró gondolatokkal! Ha nem figyelsz rájuk, ezek jönnek és mennek!
  2. Legyen egy hobbid! Mindenkinek szüksége van olyan tevékenységre, amely a munkájától távol áll, alkalmas a feszültségei levezetésére, és teljes szabadságban, minden teljesítményelvárástól mentesen végezhető. Te, mit csinálsz szívesen?
  3. Ápold a személyes kapcsolataidat! A párkapcsolat, a család és a barátok kulcsszerepet játszanak a feszültségekkel, érzelmi terhekkel való megküzdésben. Ha elhanyagoltad ezeket, akkor érdemes felfrissíteni, újra elmélyíteni. Időről időre szükséged lehet arra, hogy megoszthasd valakivel, azt, ami Benned van.
  4. Alakítsd ki a kiégés-megelőző életmódodat! Kulcselemek: alvás, testmozgás, egészséges táplálkozás. Ezekre akkor is érdemes figyelned, sőt akkor igazán fontos, amikor a legnagyobb rajtad a teher.
  5. Szervezd meg az életedet! A napi és heti tervezés megnyugtató, hiszen áttekinthetővé teszi a működésedet. Fontos megjegyezni, hogy a pontosabb időgazdálkodás, és az alaposabb szervezés nem azt jelenti, hogy még több tevékenységet zsúfolj be a rendelkezésedre álló idődbe! Épp az ellenkezőjére van szükség.
  6. Légy kapcsolatban a természettel! Erdő, mező, kirándulás, kutyasétáltatás, kertészkedés. Szinte mindegy, mi a módszer, a lényeg az, hogy szerezz rendszeresen élményeket, nyugalmat, inspirációt a természetből!
A fenti módszerek alkalmazása törvényszerűen segít. 
Mindezeken túl érdemes áttekinteni a munkával, teljesítménnyel, sikerrel és a kudarccal való viszonyodat, motivációdat, jövőképedet. Utóbbiak időről időre felülvizsgálatra szorulnak. 
 
A konkrét eszközök és az önismereted birtokában már biztos lehetsz, hogy nem fenyeget a kiégés veszélye.
 
A cikk szerzője: Kuna-Várhelyi Gábor pszichológus, tréner, stratégiai partner 

Hírlevél, hogy ne maradj le

legyél naprakész!

Rólunk. Mondták.

Ügyfeleink bíznak szakértelmünkben és tanácsainkban.
HR Partner
  • 10 éves HR Partner Consulting
    Hosszú távra visszanyúló gyümölcsöző együttműködésünk van a HR Partner Consulting több üzletágával is, jól ismerik már a kollegáinkat, kultúránkat, így minden új feladatnál, már félszavakból is megértenek minket és segítenek továbbmenni az úton, testreszabottan támogatják fejlődésünket, új ötletekkel, javaslatokkal állnak elő. Szakmai profizmusukat gazdagítja, hogy tanácsadóik, trénereik nagy része a vállalati oldalon is szereztek széleskörű tapasztalatot, így akár tréningről, akár fejlesztésről vagy fejvadászatról van szó, holisztikusan közelítik meg a feladatot, az üzleti szempontokat is figyelembe véve a fejlesztési feladatok mellett.


    Kovács Viktória
    HR Igazgató, EOS Magyarország
  • HR Partner
    Azon szerencsések közé tartozom, akik mind jelölti, mind megrendelői oldalról megtapasztalhatták a HR Partner Consulting működését. Egy korábbi, végül törölt keresésük révén kerültem kapcsolatba velük, és kiemelkedően jó jelölt élményben volt részem. Így mostani pozíciómban biztos lehetek benne, hogy amikor számunkra keresnek új kollégákat, ők is ugyanezt a jelölt élményt tapasztalhatják meg. Igazi csapattagok a keresési projektek alatt, végtelen kedvességgel, türelemmel és profizmussal kezelik a változásokat, esetleges nehezebb helyzeteket. Bátran ajánlom őket mindenkinek.


    Kelsánszky Mária
    Country HR Director, Affidea Magyarország Kft.
  • HR Partner
    Az elmúlt évek során több közös munkában vettünk részt. Mindig éreztem azt a szándékot, hogy valóban megértsék a szervezeti és vezetői igényeinket, s arra adjanak megoldást. A közös gondolkodás külön élmény volt számomra. A HR Partner Consulting munkatársai soha nem voltak restek bátor kérdéseket feltenni nekem, ahogy a javaslataimat is mindig nyitott szívvel fogadták.


    Kriszt Hajnalka
    People and Performance Manager, LeasePlan
  • HR Partner Consulting
    Személy szerint nagyon hitelesnek találom szakmailag és emberileg is azokat a trénereket, szakértőket, akikkel eddig kapcsolatba kerültünk. Az ő szakmai felkészültségük és hitelességük nagyon könnyen megteremtette azt a bizalmi légkört, ami szükséges ahhoz, hogy jól együtt tudjunk dolgozni. A vezetői csapat is nagyon hamar elfogadta őket, és nagyon könnyen kialakult az együttműködés.


    Heiszmann Henrietta
    HR Igazgató, Extreme Digital
  • Rólunk mondták
    Számomra a legnagyobb értéket a HR Partner Consulting csapatában az jelenti, hogy szinte az első pillanattól kezdve, már a legelső beszélgetés alkalmával pontosan értik és meg is akarják érteni a szervezet problémáját. Amikor felhozzuk az alapvető dilemmát, úgy érzem, mintha a saját csapatom tagjai ülnének ott velem szemben - gyakorlatilag fél órán belül egymás nyelvét beszéljük.


    Nemes János
    HR Igazgató, Biotech
  • Ügyfeleink bíznak szakértelmünkben
    Azt szeretem bennük, hogy szakmailag nagyon magas szinten állnak és nagyon jó tanácsaik vannak. Mindig úgy érzem, hogy én vagyok a legfontosabb ügyfelük és ez nekem nagyon fontos. A másik, ami közös bennünk, az az, hogy mindketten megkaptuk a Családbarát Vállalat díjat. Erre én különösen büszke vagyok a cégünknél is és arra is, hogy a HR Partner Consulting ennyire fontos szerepet tulajdonít az elmenő kismamáknak, visszatérő kismamáknak és a kispapáknak is.


    Markovits Dóra
    HR Igazgató, Celanese Magyarország
  • 10 éves HR Partner Consulting
    Azért szeretek a HR Partner Consulting munkatársaival dolgozni, mert nagyon figyelnek arra, hogy mi kik vagyunk és mi az, ami minket valóban foglalkoztat. Az az energia, ami korábban arra ment el, hogy egymással viaskodtak, civakodtak vagy egyszerűen csak nem értették egymást a kollegák, ez most hasznosulni tud, mind a produkciók színvonalának emelése érdekében, azon túl, hogy egy sokkal jobb légkörben dolgoznak egymással. Azt látom, hogy a vezetőtársaim a saját csapatukkal is egyre jobban tudnak kommunikálni és egyszerűen a légkör minőségileg javult az elmúlt időszakban.


    Kosztolánczy Gábor
    Vezérigazgató-helyettes,
    Művészetek Palotája
ÜGYFELEINK

ők már bíznak bennünk

  • thyssenkrupp
  • mupa
  • knorr
  • generali
  • eon
  • knh-logo
  • kpmg
  • kilgray
  • pepco-logo
  • fundamenta
  • graphisoft
  • hps-group
  • spar
  • adr
  • ingatlan
  • molson
  • sandoz
  • caussade1
  • gdf-suez
  • ot
  • zoboki
  • fkf
  • adevinta-logo
  • nec
  • jti
  • schibsted2
  • heineken
  • ge
  • balabit
  • alma
  • bisnode
  • sanofi
  • mondalez
  • microsoft
  • progressive
  • scitec
  • borsodi-sorgyar-logo
  • ing
  • bator
  • gyokerek-es-szarnyak
  • mvm
  • mortoff
  • etyek
  • delta
  • inter
  • nuskin
  • eurolog
  • euralis
  • dtz
  • p2m-logo
  • accace
  • monsanto
  • doka
  • zinemath
  • EOS_WM_RGB_red
  • spice
  • mnb
  • dbh
  • mazars
  • kuka-logo
  • agco
  • unilever
  • persecutor
  • elmu
  • edigital
  • lufthansa
  • t-home
  • commerzbank
  • vatera
  • mavir
  • abacus-medicine
  • blackbelt
  • exim
  • cafe-commonications-logo
  • bonafarm
  • bd
  • celanese
  • avon
  • cisco
  • kleffmann
  • metro
Pro Bono

partnereink

gyökerek és szárnyak
három királyfi, három királylány
országos mentőszolgálat
bátor tábor
Peter Cerny Alapítványi Mentőszolgálat
Együttműködő

partnereink

Kapcsolat

várjuk a megkeresésedet!

HR partner

HR PARTNER CONSULTING KFT.

1137 Budapest, Radnóti Miklós utca 38.
I. em. 4. sz.


KAPCSOLAT
HR Partner Consulting Kft.
Valódi Partner, Valódi Megoldások.
LÉGY NAPRAKÉSZ
kövess minket itt is

Ne maradj le legfrisseebb híreinkről és eseményeinkről!


© HR Partner Consulting Kft.
site by Meraki
Oldal tetejére