2022. április 28


A PROBLÉMA

Szorongás és depresszió – az Európai Unió országaiban a munkahelyi hiányzások már több mint 50%-a köthető mentális eredetű problémákhoz.

Ez az arány az utóbbi időszakban a COVID-krízis hatásainak köszönhetően tovább romlott.

Hosszú betegszabadságok, kieső kulcsemberek, egyre csökkenő produktivitás – erre kell számítanunk, ha a munkahelyen figyelmen kívül hagyjuk a pszichés eredetű egészségi kockázatokat.

A romló statisztikákon túl további szempontok is vannak, amelyek azt támasztják alá, miért fontos a dolgozók mentális egészségével foglalkoznunk:

  • Etikai megfontolások: vezetőként felelősek vagyunk nem csak az elérendő eredményekért, de a ránk bízottak biztonságáért, testi- és lelki egészségéért egyaránt.
  • Társadalmi-kulturális változások: a társadalomtudósok szerint a 21. század a nyugati világban a boldogságkeresés kora lesz. Fokozódnak az életminőségi elvárásaink, és ez a munkánkra is kiterjed. Egyre inkább elvárássá válik az egészséges és biztonságos munkahely. A jövőre vonatkozó prognózisok szerint egy újfajta értékrend van kialakulóban, amelyben a jóllét (well-being) egyre fontosabb lesz.
  • A lejárt „munkaeszköz-szemlélet”: Mára elavulttá vált az az elvárás, hogy a dolgozó „hagyja kint”, „hagyja otthon” a személyes problémáit, és a munkahelyen a magánéleti konfliktusaitól és nehézségeitől mentes, teljes értékű munkavállalóként jelenjen meg.
  • A probléma az eredményeinket veszélyezteti: a romló statisztikákból is következik, hogy ha nem fordítunk elegendő figyelmet a dolgozók mentális egészségére, az egy bizonyos határon túl az eredményességre, és az elvégzett munka minőségére is látható negatív hatással lesz.

A dolgozóink mentális egészségét számos kockázati tényező veszélyeztetheti. Ezek az alábbi kategóriákba sorolhatók:

  1. Személyes: például aktuális negatív életesemények, korábban elszenvedett traumák, nem megfelelő megküzdési eszköztár, hiányos társas támogatás, káros szokások, addikciók.
  2. A munkahely: túlzott munkaterhelés és felelősség, nem megfelelő vezetői magatartás, szervezetlenség, hiányos támogató kapcsolatok, gyenge együttműködés, erőszak és abúzus.
  3. Társadalmi, gazdasági: a munkahely bizonytalansága, egzisztenciális bizonytalanság, szorongáskeltő globális jelenségek (pl. COVID, háború).

A MEGOLDÁSOK

A romló mentális egészség-statisztikákból látható, hogy a helyzet nem jó, és a tendenciák már hosszú évek óta a további romlás irányába mutatnak.

De optimizmusra adhat okot, hogy számos eszközünk van, ha vezetőként az általunk vezetett csapatban szeretnénk ezt a tendenciát megállítani, sőt megfordítani.

I. A legfontosabb általános eszközeink a következők:

  • Pszichológiai személet: Korábban általánossá vált, hogy egy mai munkahelynek például meg kell felelnie a fizikai egészség legfontosabb követelményeinek és nem lehet sötét, zsúfolt, vagy más módon egészségkárosító.

Ehhez hasonlóan kell szemléletmódként bevezetnünk és alkalmaznunk a pszichológiai-mentálhigiénés megközelítést is, és úgy kialakítani, átszervezni és fejleszteni a munkahelyet és a közösségeket, hogy ezek az ott dolgozók mentális egészségének megőrzését szolgálják.

  • Kockázatelemzés: Formális (pl. tesztek) és informális (pl. beszélgetések) segítségével folyamatosan vizsgálnunk kell a mentális egészséget veszélyeztető kockázati tényezők jelenlétét és a dolgozók mentális egészségi állapotát. Az így kapott eredmények célzott és hatékony intervenciókat alapozhatnak meg.
  • Edukáció: A megfelelő tudás segít a problémák, negatív tendenciák korai felismerésében és az ezzel kapcsolatos megfelelő és hatékony kommunikáció és beavatkozások elsajátításában a csapat minden tagja számára.
  • Bátorítás és nyitottság: A mentális egészség védelme szempontjából döntő tényező, hogy a munkahelyi közeg mennyire támogató és bátorítja a mentális problémák megosztását. Meg kell teremteni a szükséges bizalmi légkört és a megfelelő csatornákat arra, hogy a dolgozók el merjék mondani, ha segítségre van szükségük.

II. Komoly előrelépést hozhat a munkahely fejlesztése is:

  • A fizikai környezet átalakítása és élhetőbbé tétele komolyan hozzájárul a dolgozók mentális egészségének megőrzéséhez. Ebben sokszor természetesen korlátozottak a lehetőségek, de apró lépések is jelentős szubjektív életminőség javulást eredményezhetnek a munkahelyen. Különösen akkor erős ez a hatás, ha a munkatársak beleszólhatnak, javaslatokkal élhetnek, és részt vehetnek a munkakörnyezet fejlesztésében.
  • A munkakörök és feladatmegosztás rendszerének kidolgozatlansága komoly és tartósan fennálló feszültségforrás. Ezért fontos ezek rendszeres felülvizsgálata és fejlesztése.
  • A munkaterhelés sok tényezőtől függ, és időről-időre változhat, de a külső hatások ellenére is szinte mindig van lehetőség, hogy ezt csökkentsük, vagy törekedjünk az egyenletesebbé tételére. Ezzel egy újabb károsító hatás zárható ki vagy legalább csökkenthető.
  • Egy együttműködő csoport szervezettsége működésének és az általa végzett tevékenységek érthetősége és áttekinthetősége további védőfaktor lehet a mentális egészséget fenyegető stresszterheléssel szemben.
  • A szakmai fejlesztő hatásán túl fontos érzelmi támogatást is nyújtanak a munkatársak számára a rendszeres, pozitív és fejlesztő célú visszajelzések.
  • Az autonómia, a döntési szabadság és a szakmai fejlődés lehetőségeinek biztosítása egyszerre növeli a munkatársak motivációs szintjét és javítja a hatékonyságot és a munkateljesítményt is, így ezek az eszközök is kiemelten fontosak a mentális egészség megőrzése érdekében.

III. Fontos feladat a szociális kapcsolatok megerősítése is, különös figyelemmel az alábbi területekre:

  • Ha egy csoport tagjai bizalommal fordulhatnak egymás és a vezetők felé, az elősegíti a kommunikációt és a kooperációt. A bizalom erősítésérnek hatására egymásra támogatóként, erőforrásként tudnak tekinteni.
  • A csoportbizalom erősödése javítja az együttműködés hatékonyságát a csoporton belül és ha ugyanez magasabb szinten is megvalósítható, a csoportközi együttműködések is fejlődnek.
  • Pozitív vezetői mintával, bíztatással és edukációs eszközökkel folyamatosan azon kell dolgoznunk, hogy a munkatársak között a kölcsönös támogatás szívesen végzett állandó gyakorlattá váljon.
  • Érdemes a megfelelő eszközökkel (pl. csapatépítés, közös ünneplések, informális események) a közösség-élményét és a „csapattag vagyok” -érzést erősíteni. Ezzel nő a csapat megatartó ereje és krízisben sem kell magas fluktuációra számítanunk.

IV. Kiemelten erős és hatásos mentális egészség-fejlesztő eszköz a Workplace Counseling, azaz külsős szakértő, tanácsadó pszichológusok jelenléte a szervezetben.

  • Ez az igényektől függően egyaránt megvalósítható a csapat elsődleges munkavégzési helyén személyes jelenléttel, külső helyszínen (pl. rendelő) vagy online formában is.
  • Az igényekhez igazodva egyaránt lehetőség van az egyéni és csoportos tanácsadásra is.
  • A helyzettől, az esetleges krízis típusától és az igényektől függően a külsős szakértők biztosíthatnak állandó, hosszú távú jelenlétet és folyamatos elérhetőséget. De lehetőség van krízisintervencióra is, amikor egy különleges helyzet rövidebb távú, de intenzív szakértői, támogató jelenlétet tesz szükségessé.
  • A szervezetben/csapatban jelenlévő szakemberek a tanácsadáson túl edukációs feladatokat is elláthatnak, és minden fentebb felsorolt terület fejlesztésében és cél megvalósításában részt tudnak venni.

Készítette:Kuna-Várhelyi Gábor, pszichológus, tréner, team coach


Hírlevél, hogy ne maradj le

legyél naprakész!

Rólunk. Mondták.

Ügyfeleink bíznak szakértelmünkben és tanácsainkban.
HR Partner
  • 10 éves HR Partner Consulting
    Hosszú távra visszanyúló gyümölcsöző együttműködésünk van a HR Partner Consulting több üzletágával is, jól ismerik már a kollegáinkat, kultúránkat, így minden új feladatnál, már félszavakból is megértenek minket és segítenek továbbmenni az úton, testreszabottan támogatják fejlődésünket, új ötletekkel, javaslatokkal állnak elő. Szakmai profizmusukat gazdagítja, hogy tanácsadóik, trénereik nagy része a vállalati oldalon is szereztek széleskörű tapasztalatot, így akár tréningről, akár fejlesztésről vagy fejvadászatról van szó, holisztikusan közelítik meg a feladatot, az üzleti szempontokat is figyelembe véve a fejlesztési feladatok mellett.


    Kovács Viktória
    HR Igazgató, EOS Magyarország
  • HR Partner
    Azon szerencsések közé tartozom, akik mind jelölti, mind megrendelői oldalról megtapasztalhatták a HR Partner Consulting működését. Egy korábbi, végül törölt keresésük révén kerültem kapcsolatba velük, és kiemelkedően jó jelölt élményben volt részem. Így mostani pozíciómban biztos lehetek benne, hogy amikor számunkra keresnek új kollégákat, ők is ugyanezt a jelölt élményt tapasztalhatják meg. Igazi csapattagok a keresési projektek alatt, végtelen kedvességgel, türelemmel és profizmussal kezelik a változásokat, esetleges nehezebb helyzeteket. Bátran ajánlom őket mindenkinek.


    Kelsánszky Mária
    Country HR Director, Affidea Magyarország Kft.
  • HR Partner
    Az elmúlt évek során több közös munkában vettünk részt. Mindig éreztem azt a szándékot, hogy valóban megértsék a szervezeti és vezetői igényeinket, s arra adjanak megoldást. A közös gondolkodás külön élmény volt számomra. A HR Partner Consulting munkatársai soha nem voltak restek bátor kérdéseket feltenni nekem, ahogy a javaslataimat is mindig nyitott szívvel fogadták.


    Kriszt Hajnalka
    People and Performance Manager, LeasePlan
  • HR Partner Consulting
    Személy szerint nagyon hitelesnek találom szakmailag és emberileg is azokat a trénereket, szakértőket, akikkel eddig kapcsolatba kerültünk. Az ő szakmai felkészültségük és hitelességük nagyon könnyen megteremtette azt a bizalmi légkört, ami szükséges ahhoz, hogy jól együtt tudjunk dolgozni. A vezetői csapat is nagyon hamar elfogadta őket, és nagyon könnyen kialakult az együttműködés.


    Heiszmann Henrietta
    HR Igazgató, Extreme Digital
  • Rólunk mondták
    Számomra a legnagyobb értéket a HR Partner Consulting csapatában az jelenti, hogy szinte az első pillanattól kezdve, már a legelső beszélgetés alkalmával pontosan értik és meg is akarják érteni a szervezet problémáját. Amikor felhozzuk az alapvető dilemmát, úgy érzem, mintha a saját csapatom tagjai ülnének ott velem szemben - gyakorlatilag fél órán belül egymás nyelvét beszéljük.


    Nemes János
    HR Igazgató, Biotech
  • Ügyfeleink bíznak szakértelmünkben
    Azt szeretem bennük, hogy szakmailag nagyon magas szinten állnak és nagyon jó tanácsaik vannak. Mindig úgy érzem, hogy én vagyok a legfontosabb ügyfelük és ez nekem nagyon fontos. A másik, ami közös bennünk, az az, hogy mindketten megkaptuk a Családbarát Vállalat díjat. Erre én különösen büszke vagyok a cégünknél is és arra is, hogy a HR Partner Consulting ennyire fontos szerepet tulajdonít az elmenő kismamáknak, visszatérő kismamáknak és a kispapáknak is.


    Markovits Dóra
    HR Igazgató, Celanese Magyarország
  • 10 éves HR Partner Consulting
    Azért szeretek a HR Partner Consulting munkatársaival dolgozni, mert nagyon figyelnek arra, hogy mi kik vagyunk és mi az, ami minket valóban foglalkoztat. Az az energia, ami korábban arra ment el, hogy egymással viaskodtak, civakodtak vagy egyszerűen csak nem értették egymást a kollegák, ez most hasznosulni tud, mind a produkciók színvonalának emelése érdekében, azon túl, hogy egy sokkal jobb légkörben dolgoznak egymással. Azt látom, hogy a vezetőtársaim a saját csapatukkal is egyre jobban tudnak kommunikálni és egyszerűen a légkör minőségileg javult az elmúlt időszakban.


    Kosztolánczy Gábor
    Vezérigazgató-helyettes,
    Művészetek Palotája
ÜGYFELEINK

ők már bíznak bennünk

  • eurolog
  • elmu
  • exim
  • kilgray
  • zinemath
  • microsoft
  • avon
  • gyokerek-es-szarnyak
  • molson
  • caussade1
  • nec
  • spice
  • kpmg
  • graphisoft
  • p2m-logo
  • kuka-logo
  • dtz
  • unilever
  • heineken
  • ing
  • alma
  • EOS_WM_RGB_red
  • euralis
  • knh-logo
  • doka
  • fkf
  • zoboki
  • mondalez
  • bd
  • knorr
  • generali
  • inter
  • monsanto
  • sandoz
  • kleffmann
  • jti
  • balabit
  • adr
  • scitec
  • abacus-medicine
  • ot
  • mnb
  • cisco
  • cafe-commonications-logo
  • bator
  • mupa
  • persecutor
  • dbh
  • gdf-suez
  • etyek
  • ingatlan
  • borsodi-sorgyar-logo
  • delta
  • schibsted2
  • blackbelt
  • hps-group
  • adevinta-logo
  • metro
  • mvm
  • progressive
  • fundamenta
  • nuskin
  • t-home
  • bisnode
  • ge
  • lufthansa
  • accace
  • edigital
  • bonafarm
  • mavir
  • spar
  • celanese
  • eon
  • thyssenkrupp
  • mazars
  • vatera
  • agco
  • commerzbank
  • mortoff
  • sanofi
  • pepco-logo
Pro Bono

partnereink

gyökerek és szárnyak
három királyfi, három királylány
országos mentőszolgálat
bátor tábor
Peter Cerny Alapítványi Mentőszolgálat
Együttműködő

partnereink

Kapcsolat

várjuk a megkeresésedet!

HR partner

HR PARTNER CONSULTING KFT.

1137 Budapest, Radnóti Miklós utca 38.
I. em. 4. sz.


KAPCSOLAT
HR Partner Consulting Kft.
Valódi Partner, Valódi Megoldások.
LÉGY NAPRAKÉSZ
kövess minket itt is

Ne maradj le legfrisseebb híreinkről és eseményeinkről!


© HR Partner Consulting Kft.
site by Meraki
Oldal tetejére