2021. július 07


Sok szervezet már évekkel ezelőtt felismerte a HR Outsourcing előnyeit, így a gazdasági életben egyre inkább elterjedt, hogy a vállalatok és intézmények külső HR Outsourcing szolgáltatót bíznak meg HR tevékenységük elvégzésére. Ennek ellenére azt tapasztaljuk, hogy a köztudatban lévő tévhitek miatt sok cég még mindig bizalmatlan a HR Outsourcinggal szemben. Összegyűjtöttük a leggyakoribb tévhiteket - és cáfolatukat - amelyek e területet ötvözik.
 
 
1. A HRO költsége magasabb, mint a belső kolléga költsége 
 
Első körben mindenféleképpen érdemes végiggondolni, hogy a házon belüli megoldás pontosan mennyibe kerül a vállalat számára. 
Egy új belső kolléga keresése időbe és pénzbe kerül (hirdetési díj, fejvadász díj, interjúk, felmondási idő, vezetők ideje), míg a kihelyezett HR tanácsadó rövid időn belül tud kezdeni.
 
Ha esetleg a cégnél a vezető végzi a toborzási feladatokat, akkor az azt is jelenti, hogy ő az idő alatt nem tud az üzlettel foglalkozni. Ha mérlegre tesszük, hogy mennyi pénzt hozna az a cégnek, ha a vezető a toborzással és interjúzással töltött időt az üzletre és a stratégiára tudná fordítani, akkor máris nem számottevő egy kihelyezett kolléga költsége. 
 
Nem elhanyagolható szempont, hogy a megfelelő szakértelemmel rendelkező HR tanácsadó az adott terület szakértője, így nem kell teljes munkaidőben dolgoznia, jellemzően elegendő heti 1-3 nap is.
 
Egy-egy terület kiszervezése nem csupán annak stabil és biztonságos ellátását jelenheti, hanem azáltal, hogy a HR Outsourcing szolgáltató folyamatosan javaslatokat tesz az ügyfelének a hatékonyság növelésre, akár más területek kapcsolódó többletadminisztrációját is csökkentheti, mely szintén csökkenti az összköltséget.
 
Mindezeket figyelembe véve a hosszú távú költségcsökkenés már nem tűnik elérhetetlennek outsourcing szolgáltatóval való együttműködés során.
 
 
2. A vállalat bizalmas adatai illetéktelen kezekbe kerülhetnek
 
A HR Outsourcing szolgáltató a szerződésben rögzített feltételek mellett látja el feladatát. Továbbá a kihelyezett HR tanácsadó sok éves vállalati HR tapasztalattal rendelkezik, tudja, hogy mennyire fontos a diszkréció, ő a cégvezető jobb keze és bizalmasa, így HR Outsourcing esetén is biztonságban vannak a vállalat bizalmas adatai.
 
 
3. A szolgáltatás reakcióideje hosszabb, mint a belső munkatársé
 
HR Outsourcing esetén jellemzően a tanácsadók az ügyféllel közösen heti dedikált napokat jelölnek ki, amikor mindenki számára elérhetők és kiemelt prioritási rendszerben szolgálják ki a belső ügyfeleket. Emellett e-mailben, telefonon előzetes megegyezés alapján is elérhetők, ha szükséges.
 
 
4. A „belső HR-es kollega” (vagy aki korábban a HR tevékenységet végezte) elveszti az állását, ha egy külső tanácsadót alkalmaznak
 
A tapasztalataink azt mutatják, hogy egy KKV esetében egy ideig a vezetők vagy másik területen dolgozó munkavállalók (pénzügyes, asszisztens) oldják meg az olyan HR-es feladatokat, mint például toborzás, kiválasztás.  Idővel azonban mindenképpen fontos bevonni egy külsős szakembert, aki ért a HR-hez, hiszen ő hosszútávon gondolkodva építheti be a cég életébe a stratégiai célokhoz vezető munkafolyamatokat, a folyamatok emberi oldalát. 
 
A cég létszámát tekintve a lélektani határ a 20 fő. Ekkor jut el egy CEO oda, hogy vagy az üzletet viszi, vagy az embereivel foglalkozik. A HRO-s tanácsadó nem veszi át annak a kollegának a helyét, aki eddig ezt a funkciót ellátta, aki ezt szívesen végezte. A szolgáltatás igénybevételével a HR Tanácsadó a belső kollégát is segíti a többletmunkájában és jellemzően szakmai mentora is tud lenni.
 
A HR Outsourcing kombináltan is működik, vagyis a HR funkcióit csak részben, ideiglenesen veszi át a tanácsadó. Kisebb cégméretnél elegendő heti 1-3 napos interim szolgáltatás keretén belül – vagyis átmeneti erőforrást biztosító, határozott időre szólóan - igénybe venni a HR támogatást, de ahogyan növekszik a cég, már lehet saját állományba felvett szakemberrel is betölteni ezt a funkciót. 
 
100-120 fő felett a meghatározott tervek és célok függvényében érdemes ezt a döntést meghozni, melyhez javasoljuk, hogy kérjék ki egy HR szolgáltatással foglalkozó tanácsadó cég véleményét, meglátását is.
 
 
5. Nincs dedikált személyzet 
 
HR Outsourcing esetén - bár folyamatokra szerződünk - dedikált tanácsadót biztosítunk az ügyfélnek. Például a kritikus nyári szabadságolások időszakában sem kell fennakadásra számítani, hiszen a HR Outsourcinggal biztosított a helyettesítés és ezzel a folyamatos szolgáltatás. Az outsourcing szolgáltató nem csupán munkaerőt biztosít, hanem akár az adott feladat folyamatos ellátására szerződik.
 
 
6. A kihelyezett HR tanácsadónak csak egy speciális HR területen van tapasztalata
 
A HR tanácsadók sok éves vállalati múlttal, több szervezetben, több iparágban szerzett tapasztalattal rendelkeznek. Egyes esetekben, speciális folyamatokra, rendszerek kialakítására valóban speciális tudású HR tanácsadót igényel a szervezet. Például, ha kompenzációs rendszert kell kialakítani, akkor olyan tanácsadó kolléga is segíti a folyamatot, akinek abban van tapasztalata.
 
Előfordul olyan is, hogy több HR tanácsadóra van szükség. Jellemzően egy senior HR tanácsadó kialakítja a HR stratégiát is és a folyamatokat, a másik HR Tanácsadó kolléga pedig a HR működtetésért felel, vagy ha arra van igény, éppen egy speciális HR folyamatot alakít ki.
 
Mi a HR Partner Consultingnál komoly energiát fektetünk munkatársaink állandó képzésébe. Igénybevételük esetén az egyéni tudásukon és tapasztalatukon túl a mögöttük álló teljes szakmai csapat tudásbázisához is hozzájut a megbízó, aminek az értéke felbecsülhetetlen.
 
 
Ha Önben még mindig maradt kérdés a HR Outsourcing szolgáltatás igénybevételével kapcsolatban vagy kíváncsi arra, hogy az Ön cégének ez miért érné meg, akkor keressen minket bizalommal!
 
 
Készítette: Szarvas Judit, HRO üzletágvezető, HR tanácsadó, coach

Hírlevél, hogy ne maradj le

legyél naprakész!

Rólunk. Mondták.

Ügyfeleink bíznak szakértelmünkben és tanácsainkban.
HR Partner
 • 10 éves HR Partner Consulting
  Hosszú távra visszanyúló gyümölcsöző együttműködésünk van a HR Partner Consulting több üzletágával is, jól ismerik már a kollegáinkat, kultúránkat, így minden új feladatnál, már félszavakból is megértenek minket és segítenek továbbmenni az úton, testreszabottan támogatják fejlődésünket, új ötletekkel, javaslatokkal állnak elő. Szakmai profizmusukat gazdagítja, hogy tanácsadóik, trénereik nagy része a vállalati oldalon is szereztek széleskörű tapasztalatot, így akár tréningről, akár fejlesztésről vagy fejvadászatról van szó, holisztikusan közelítik meg a feladatot, az üzleti szempontokat is figyelembe véve a fejlesztési feladatok mellett.


  Kovács Viktória
  HR Igazgató, EOS Magyarország
 • HR Partner
  Azon szerencsések közé tartozom, akik mind jelölti, mind megrendelői oldalról megtapasztalhatták a HR Partner Consulting működését. Egy korábbi, végül törölt keresésük révén kerültem kapcsolatba velük, és kiemelkedően jó jelölt élményben volt részem. Így mostani pozíciómban biztos lehetek benne, hogy amikor számunkra keresnek új kollégákat, ők is ugyanezt a jelölt élményt tapasztalhatják meg. Igazi csapattagok a keresési projektek alatt, végtelen kedvességgel, türelemmel és profizmussal kezelik a változásokat, esetleges nehezebb helyzeteket. Bátran ajánlom őket mindenkinek.


  Kelsánszky Mária
  Country HR Director, Affidea Magyarország Kft.
 • HR Partner
  Az elmúlt évek során több közös munkában vettünk részt. Mindig éreztem azt a szándékot, hogy valóban megértsék a szervezeti és vezetői igényeinket, s arra adjanak megoldást. A közös gondolkodás külön élmény volt számomra. A HR Partner Consulting munkatársai soha nem voltak restek bátor kérdéseket feltenni nekem, ahogy a javaslataimat is mindig nyitott szívvel fogadták.


  Kriszt Hajnalka
  People and Performance Manager, LeasePlan
 • HR Partner Consulting
  Személy szerint nagyon hitelesnek találom szakmailag és emberileg is azokat a trénereket, szakértőket, akikkel eddig kapcsolatba kerültünk. Az ő szakmai felkészültségük és hitelességük nagyon könnyen megteremtette azt a bizalmi légkört, ami szükséges ahhoz, hogy jól együtt tudjunk dolgozni. A vezetői csapat is nagyon hamar elfogadta őket, és nagyon könnyen kialakult az együttműködés.


  Heiszmann Henrietta
  HR Igazgató, Extreme Digital
 • Rólunk mondták
  Számomra a legnagyobb értéket a HR Partner Consulting csapatában az jelenti, hogy szinte az első pillanattól kezdve, már a legelső beszélgetés alkalmával pontosan értik és meg is akarják érteni a szervezet problémáját. Amikor felhozzuk az alapvető dilemmát, úgy érzem, mintha a saját csapatom tagjai ülnének ott velem szemben - gyakorlatilag fél órán belül egymás nyelvét beszéljük.


  Nemes János
  HR Igazgató, Biotech
 • Ügyfeleink bíznak szakértelmünkben
  Azt szeretem bennük, hogy szakmailag nagyon magas szinten állnak és nagyon jó tanácsaik vannak. Mindig úgy érzem, hogy én vagyok a legfontosabb ügyfelük és ez nekem nagyon fontos. A másik, ami közös bennünk, az az, hogy mindketten megkaptuk a Családbarát Vállalat díjat. Erre én különösen büszke vagyok a cégünknél is és arra is, hogy a HR Partner Consulting ennyire fontos szerepet tulajdonít az elmenő kismamáknak, visszatérő kismamáknak és a kispapáknak is.


  Markovits Dóra
  HR Igazgató, Celanese Magyarország
 • 10 éves HR Partner Consulting
  Azért szeretek a HR Partner Consulting munkatársaival dolgozni, mert nagyon figyelnek arra, hogy mi kik vagyunk és mi az, ami minket valóban foglalkoztat. Az az energia, ami korábban arra ment el, hogy egymással viaskodtak, civakodtak vagy egyszerűen csak nem értették egymást a kollegák, ez most hasznosulni tud, mind a produkciók színvonalának emelése érdekében, azon túl, hogy egy sokkal jobb légkörben dolgoznak egymással. Azt látom, hogy a vezetőtársaim a saját csapatukkal is egyre jobban tudnak kommunikálni és egyszerűen a légkör minőségileg javult az elmúlt időszakban.


  Kosztolánczy Gábor
  Vezérigazgató-helyettes,
  Művészetek Palotája
ÜGYFELEINK

ők már bíznak bennünk

 • lufthansa
 • ing
 • unilever
 • edigital
 • bator
 • kilgray
 • graphisoft
 • cafe-commonications-logo
 • knh-logo
 • caussade1
 • ge
 • molson
 • mortoff
 • mupa
 • hps-group
 • knorr
 • alma
 • accace
 • kuka-logo
 • mazars
 • schibsted2
 • mavir
 • euralis
 • borsodi-sorgyar-logo
 • progressive
 • ot
 • ingatlan
 • mvm
 • persecutor
 • nuskin
 • gyokerek-es-szarnyak
 • heineken
 • adr
 • microsoft
 • fundamenta
 • commerzbank
 • agco
 • avon
 • abacus-medicine
 • cisco
 • eurolog
 • etyek
 • eon
 • pepco-logo
 • jti
 • dbh
 • spar
 • inter
 • bd
 • EOS_WM_RGB_red
 • blackbelt
 • thyssenkrupp
 • t-home
 • p2m-logo
 • sanofi
 • kpmg
 • bisnode
 • mondalez
 • scitec
 • vatera
 • bonafarm
 • fkf
 • zinemath
 • exim
 • delta
 • adevinta-logo
 • doka
 • balabit
 • generali
 • zoboki
 • sandoz
 • kleffmann
 • spice
 • nec
 • mnb
 • dtz
 • gdf-suez
 • celanese
 • metro
 • monsanto
 • elmu
Pro Bono

partnereink

gyökerek és szárnyak
három királyfi, három királylány
országos mentőszolgálat
bátor tábor
Peter Cerny Alapítványi Mentőszolgálat
Együttműködő

partnereink

Kapcsolat

várjuk a megkeresésedet!

HR partner

HR PARTNER CONSULTING KFT.

1137 Budapest, Radnóti Miklós utca 38.
I. em. 4. sz.


KAPCSOLAT
HR Partner Consulting Kft.
Valódi Partner, Valódi Megoldások.
LÉGY NAPRAKÉSZ
kövess minket itt is

Ne maradj le legfrisseebb híreinkről és eseményeinkről!


© HR Partner Consulting Kft.
site by Meraki
Oldal tetejére